Kuntokoripallo startin oppeja aikuisliikunnasta

Elokuun lopussa kirjoitin ajatuksesta lähteä kokeilemaan täydellistä tapaa aloittaa ohjattu liikunta urheiluseurassa aikuisiällä:

5 Askelta täydelliseen ohjatun liikunnan starttipakettiin?

Nyt tuota silloin lanseerattua maksutonta aikuisten koriskurssia on jo kolme harjoituskertaa neljästä takana ja on aika avata ensimmäisiä ajatuksia sen tiimoilta liittyen aikuisliikunnan järjestämiseen urheiluseuroissa.

Lopussa esittelen myös kurssin pohjalta syntyneen lokakuussa alkavan jatkotoiminnan, johon voit myös halutessasi itse ilmoittautua mukaan ja tulla testaamaan, millaista on laadukas kuntokoripallo käytännössä.

 

Aikuisliikkujat ovat keskimäärin äärettömän motivoituneita toteuttamaan omia tavoitteitaan


 
Mukaan lähti kurssille loppujen lopuksi kahteen ryhmään yhteensä 67 henkilöä, joista lähettämääni ennakkokyselyyn vastasi 44 kurssilaista.

Vastauksissa nousivat vahvasti tavoitteiden osalta seuraavat kolme teemaa = oppiminen, hauskuus ja kunnon kohottaminen.

Tämä yhden kurssilaisen lause kiteyttää asian osuvasti:

Oppia pelaamaan paremmin ja nostaa kuntoa kivan lajin parissa

Hyvin selkeästi tuli myös esille, että ei haluta pelkästään vain pelailla, mikä palloilulajeissa varmaan yleisin tapa tarjota aikuisliikuntaa ”höntsäporukoiden” muodossa. Perusasioiden treenaamista ohjatusti kaivattiin, jotta tavoitteena oleva lajin oppiminen ja sitä kautta siitä yhä enemmän nauttiminen olisi mahdollista.

Eli yksinkertaistettuna suurin osa osallistujista halusi hyvin vedettyjä treenejä, joissa pelaamisen lisäksi harjoitellaan tekniikkaa ja taktiikka. Siis ihan samanlaista noin pähkinänkuoressa kuin vanhimpien junnuikäluokkien harjoitukset taito- ja kuntotasoon toki sovitettuna.
 

Tämä yllättävä ryhmä tuli mukaan kurssille isolla joukolla

 
Koriskurssin pääkohteena olivat lajia ensi kertaa kokeilevat. Siksi itselleni oli suuri yllätys alla oleva tulos osallistujien jakaumasta aloittelija versus pelannut joskus aikaisemmin.
 
Kuntokoris helsinki
 
Osa vanhoista pelureista oli omia entisiä valmentamiani junnujani viime vuosituhannelta ja monella näistä eri värisiä junioreiden SM-mitaleita kaapissa. Jäin aluksi miettimään, miksi tällaisella taustalla tullaan aloittelijakurssille?

Sitten kun aloin tarkastelemaan oman lajimme nykytilan harrastepelaajan näkökulmasta, niin ei asia enää yhtään kummastuttunut.

Tällä hetkellä ainoita tapoja saada ohjattuja harjoituksia aikuiselle koripallossa on pelata joko ylimmillä sarjatasoilla tai sitten tällaiset aloittelijaryhmät. Erilaisia pelailuporukoita kyllä löytyy, mutta niissä yleensä ei ole valmennusta ja siksi toiminta ihan erityyppistä mitä moni harrastaja hakee.

Ohjatuissa harjoitusryhmissä aikuisille harrastajille uskon olevan monessa lajissa hurja potentiaali, jos vain tunnistetaan tarve ja ollaan siihen halukkaita vastaamaan.

Tässä meillä urheiluseuraihmisillä on myös asennetarkistuksen paikka, varsinkin jos alla oleva lause tuntuu turhankin tutulta:

Jos ei kehity huippupelaajaksi, niin voihan siitä tulla kuitenkin lajiin valmentaja, tuomari, toimitsija tai katsoja

Ei oikein sovi tällä hetkellä ”urheilija ja liikkuja” –keskiössä olevaan ajatteluun, vaan kuvastaa vanhaa ”teemme toimintaa lajin huippu-urheilun näkökulmasta ja piste!” -mentaliteettia.

Mitä jos tavoitteenamme olisikin urheiluseuroissa:

Jokainen lajimme aloittavalle tarjoamme mahdollisuuden jatkaa myös harrastamista pelaajana niin kauan kuin haluaa ja jalat kantavat

 

Aikuisliikuntaa on helppo kehittää kolme K:n periaatteella

 
Aina kun kurssilla olen ollut tilanteessa, jossa on pitänyt tehdä päätöksiä suuntaan tai toiseen, niin olen palauttanut mieleen nämä kolme kovaa K:ta.

  • Kysy
  • Kuuntele
  • Kokeile

Iso tavoite oli betonoitu jo lähdössä, täydellisen aikuisliikunnan starttipaketin metsästykseen. Tämä helpotti huomattavasti maalin pitämistä koko ajan tähtäimessä.

Voin kyllä myöntää, että usein meinasi lipsahtaa takaisin perinteiseen ajattelumalliin:

Mikäs tässä nyt olisi seuralle ja minulle valmentajana paras ratkaisu…

Mutta onneksi oli tullut luvattua pitää osallistujien etu tärkeimpänä keskiössä, joten sitä ei sinänsä tarvinnut enää joka tilanteessa erikseen miettiä, kuten urheiluseuratyössä turhankin tyypillistä.
 

Kysymällä selvittämään parasta ratkaisua

 
Pelkkä selkeä tavoite ei kuitenkaan riitä, vaan sinne pitää myös löytää tie lähtöpisteestä. Siinä nämä kolme K:ta ovat olleet korvaamattomia. Aina kun on ollut valinnan paikkoja, niin kysely aiheesta joko treeneissä, meilitse jäsenrekisteriohjelman kautta, suljetussa Facebook-ryhmässämme tai ihan henkilökohtaisesti naamakkain.

Motivoituneiden aikuisten kanssa tämä on todella tehokas tapa, kun on vain saanut itselle iskostettua ensisijaiseksi toimintamalliksi.
 
Kuntokoris Helsinki kysymys
 

Kuuntele vastaukset, vaikka ne eivät aina olisi mitä odotit…

 
Useammassa aiheessa palaute oli jotain ihan muuta kuin olin etukäteen luullut. Esimerkiksi kun tiedustelin jatkon osalta harjoitusten optimaalista kestoa, niin vastausjakauma oli itselleni yllätys:

Vain kaksi henkilöä halusi usein aikuisliikunnassa käytettävän tunnin treenit ja yli 90% valitsi vaihtoehdoksi 75 minuuttia tai 90 minuuttia sen sijaan.

Sen jälkeen oli helppo laittaa hakemus sisään treeniajan pidentämiseksi ja nyt lokakuussa starttaavissa ryhmissä mennään toiveiden mukaisesti puolentoistatunnin harjoituksilla.
 

Kokeile uusia malleja ja sitten taas tarvittaessa aloita ketju alusta kysymällä…

 
Vastausten saamisen jälkeen on luonnollisesti olennaista laittaa mahdolliset uudet ideat toteutukseen. Seuraavia asioita muun muassa on jo nyt kolmen viikon aikana testattu ja muutettu toiminnassamme:

1) Sunnuntai-iltana treeneihin osallistumisen suhteen ilmeni joukkoliikennettä käyttävillä seuraava haaste. Siirtymiset harjoituspaikoille saattavat viedä jopa yli tunnin suuntaansa huonojen pyhäpäivän liikenneyhteyksien vuoksi.

Laitoimme Facebook-ryhmäämme pikaisen kyselyn mahdollisuuksista päästä jonkun kurssikaverin kyydissä treeneihin. Jo samana iltana ratkesi monelta ryhmäläiseltämme tämä ongelma, kun samalta suunnalta autolla tuleva lupasi napata kyytiin.

2) ”Mitä jos haluaisi jatkaa maksullisessa toiminnassa, mutta taloustilanne on nyt vain todella tiukka?”. Tämä haaste nousi jo ensimmäisten treenien jälkeen useammalta.

Pienen kartoituksen jälkeen päätimme kokeilla ratkaisuksi alennusryhmiä, joita testattaisiin seurassa vain tässä Arabian kuntokoristoiminnassa. Ajatuksena oli antaa -50% alennuksen päätoimisille opiskelijoille ja työttömille.

Kun alennus oli julkaistu harjoituksissa, niin treenien jälkeen sain hyvän palautteen eräältä osallistujalta.

Tuossa pukuhuoneessa oli puhetta, että eikö pelkällä kodinhoidontuella lasten kanssa kotona oleva voisi myös olla oikeutettu samaan -50% hintaan?

Soitto seuran toiminnanjohtajalle, 10 sekunnin pohdinta ja myös tämä ryhmä oli lisätty alennukseen saajiin 🙂

Myös Liikuntaseteli otettiin ryhmissämme käyväksi maksutavaksi, kun palautetta sen tarpeesta tuli kysyttäessä 6 henkilöltä.

3) ”Kun koriskurssi oli näin suosittu ja osa jäi siitä jopa ulkopuolelle, niin onko meillä kurssilaisilla etuoikeus niihin maksullisiin ryhmiin eli pääseekö varmasti jatkamaan harrastusta?”

Osalla oli toiminnasta isosti innostuttuaan huoli jatkon osalta ja siksi päätimme poikkeuksellisesti avata ilmoittautumisen jatkoryhmiin aluksi vain kurssilaisille ja heidän lähipiirilleen.

Tämän viikon maanantaina he saivat piilotetun linkin lokakuussa starttaavista ryhmistä, jonka saivat myös halutessaan välittää lähipiirilleen.

Nyt tätä perjantaina aamulla kirjoittaessani on naisten ryhmässä jo 26 ilmoittautunutta sekä miesten ja naisten yhteisryhmässä 18 pelkästään tämän sisäisen markkinoinnin kautta.

Maksimääränä pidämme 30 ryhmäläistä, joista kokemuksen mukaan yleensä noin 20 paikalla treeneissä. Tällöin harjoittelu pysyy edelleen todella laadukkaana, kun käytössämme on yksi Helsingin parhaista saleista Arabian peruskoulu, jossa yli 500 neliötä, 6 koria ja kaksi koripallokenttää poikittain.
 
Kuntokoripallo harjoitukset
 

Haluatko sinä tulla testaamaan kuntokorista KaPon lokakuussa alkaviin ryhmiimme?


 
Tässä alla ydintiedot 5.10. starttaavasta kuntokoripallon jatkosta:

Naisten ryhmä sunnuntai-iltaisin klo 18-19.30 ja yhteisryhmä klo 19.30-21 Arabian peruskoululla (Berliininkatu 4).

Allekirjoittanut toimii edelleen molempien ryhmien valmentajana.

Uusille koriskurssin käymättömille pelaajille lokakuun ajan maksuton kokeilu ja lisäksi saat luonnollisesti myös oman koripallon ilmaiseksi.

Hinta on molemmissa ryhmissä 39 euroa kuussa toimintakuukausien osalta (lokakuu-huhtikuu), joka sisältää seuran jäsenmaksun sekä kuukauden harjoittelun yhdessä ryhmässä. Sitoudut siis toimintaan kuukausi kerrallaan ja voit lopettaa milloin vain halutessasi.

Niin kauan kun olet mukana ja maksat maksusi, niin sinulla pysyy paikka ryhmässä. Vakuutusturva jokaisen osallistujan on halutessaan huolehdittava itse eli seuran puolesta ei ole pelaajia vakuutettu.

Toinen vaihtoehto on käydä 5 kerran kortilla, joka voimassa kevätkauden 2015 loppuun ja maksaa 75 euroa. Myös tähän kuuluu seuran jäsenmaksu.

Ryhmissämme testataan alennusryhmiä työttömille, päätoimisille opiskelijoille sekä myös kodinhoidontuella kotona oleville. Tämä alennus on -50% kuukausimaksusta (19,5 euroa kuukaudessa ) tai 5 kerran kortista (37,5 euroa).

Yleensä kuukaudessa on keskimäärin 4 treenikertaa ellei koulun lomien, arkipyhien tai muiden syiden takia tule peruutuksia. Syysloman vuoksi sunnuntaina 19.10. sali on kiinni ja harjoituksia ei pidetä. Syyskauden viimeiset harjoitukset Arabiassa su 14.12. ja kevätkausi alkaa taas su 11.1. joulutauon jälkeen.

Tätä mieltä koriskurssilaiset olivat ensimmäisistä treeneistä palautekyselyssä:
 
Kuntokoris palaute
 
Ja tällaisilla fiiliksiksillä viime sunnuntaina vedettiin loppuhuudot:
 

Kuntokoripallo Helsinki Arabia naisten ryhmä
 
 

Kuntokoripallo Helsinki Arabia miesten ja naisten yhteisryhmä

 

Tule itse testaamaan olisiko tämä myös sinun uusi harrastuksesi 🙂

Lisätiedot Mikko Mäntylä puh 045 312 6644 tai mikko.mantyla(at)iki.fi
 

Ilmoittautuminen


 
Ilmoittaudu pikaisesti alla olevan linkin kautta oikeaan ryhmään mukaan, sillä paikat menevät vauhdilla.

Jos kuvan ”ilmoittaudu nyt” -linkki ei jostain syystä toimi, niin pääset ilmoittautumisiin suoraan myös näistä linkeistä:

Kuntokoripallo Helsinki Arabia naisten ryhmä su klo 18-19.30

Kuntokoripallo Helsinki Arabia yhteisryhmä miehet ja naiset su klo 19.30-21

Jos tykkäsit kirjoituksesta, niin jaa helposti eteenpäin alla olevia some-nappeja käyttäen.
 
 
Ps. Kirjoitan myöhemmin kurssin päätetyttyä ja palautteet siitä saatuani tarkemman kuvauksen konseptista erityisesti seuran ja valmentajan näkökulmasta. Aavistukseni on, että tämä tällainen ”kysely ja kuuntelu sekä kokeilu” -homma ei ainakaan kaikille kuulostanut kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Uskon sen hyötyjä lisää avaamalla useamman alkamaan harkitsemaan sitä jopa ensisijaisen toimintamallina seurassaan…

Kirjoita kommentti