5 askelta täydelliseen ohjatun liikunnan starttipakettiin?

Viime keväänä asetin tavoitteeksi selvittää olennaiset elementit optimaaliseen malliin helpottamaan aikuisten liikunnan aloittamista.

Lisäksi päätin jo tuolloin, että haluan myös käytännössä testata teorioiden toimivuuttaa ja tänään on tullut päivä lanseerata tällainen toiminta. Ensiksi kuitenkin taustaa ja sitten konkreettinen oman lajini koripallon ympärille luotu starttipaketti.

Aloitin aiheen selvittelyn hakemalla ennen kaikkea vastausta kysymykseen:

Millaista liikuntaa ihmiset oikeasti haluaisivat ohjatusti harrastaa, jos sellaista vain olisi tarjolla?

Asiaa kartoitin tekemällä tuttujen ja tuntemattomien lyhyitä haastatteluja aiheesta. Näiden keskustelujen pohjalta nousi esille viisi teemaa, joihin tarjottavan ”unelmakonseptin” tulisi vastata.


 

1. Tämä yksi asia nousi kaikkia muita olennaisimmaksi tekijäksi omassa unelmaharrastuksessa

 
Kaikessa yksinkertaisuudessaan lähes jokainen haastattelemani mainitsi seuraavan ominaisuuden toivelistansa kärjessä:

Liikunnan pitäisi olla järjettömän hauskaa. Silloin ei tarvitsisi motivoida itseään aina harjoituksiin, vaan sitä odottaisi viikon kohokohtana

Ei tämä tietenkään mitään rakettitiedettä pitäisi ollakaan, mutta ainakin itse tunnistan välillä tämän perustekijän unohtamisen. Liikuntaa on entistä enemmän alettua markkinoimaan vain sen terveysvaikutuksilla, jolloin se on muuttunut ikään kuin ”harrastusten kalanmaksaöljyksi” = tekee hyvää, mutta maistuu pahalle…

Olisiko aika palata Back to the Basics ja keskittyä tekemään toiminnasta vain tajuttoman mukavaa ja terveys- sekä muut hyödyt tulevat sitten siinä mukana ikään kuin sivutuotteena?

Iloinen

Kuva: Mark Vegas (CC)

 

2. Iso tilaus laadukkaalle ”tosissaan treenamiselle” myös aikuisten harrasteliikunnassa

 
Ensimmäinen kysymykseni oli useimmiten:

Minkä tyyppistä ohjatun treenin tulisi unelmaharrastuksessasi olla?

Valtaosalla toiveissa oli tavalla tai toisella, että harjoiteltaisiin kunnolla eikä vain ”höntsäiltäisi”.

Tässä kohtaa entisenä urheiluseuratyöntekijänä tunsin piston sydämessäni. Tunnistan nimittäin seurakentässä hyvin yleisen ajatuksen myös olleen omani:

Nää on vain harrastelijoita eli ne varmaan haluaa lähinnä rentoa pelailua, jota joku vähän ohjailisi…

Selvästi kuitenkin keskusteluissa nousi tarve laadukkaille harjoituksille, jossa myös oppisi asioita ja näkisi kehittymisensä.
 

3. ”Haluaisin harrastaa jotain joukkuepalloilua, jos se ei olisi niin hankalaa…”

 
Tämä tuli vastaukseni yllättävänkin monelta kysymykseen:

Mitä lajia haluaisit oikeasti treenata, jos olisi sopivassa muodossa tarjolla?

Suuri osa perinteisistä palloilulajien seuroista tarjoaa uudelle harrastajalle vaihtoehdoksi ainoastaan menemistä mukaan alasarjoja tahkoaviin kaveriporukoihin.

Helppoa tapaa osallistua edellisessä kohdassa mainittuihin laadukkaisiin treeneihin myös aloittelijana on harvemmin tarjolla.

Palloilulajeissa kiehtoo monia joukkuepelin lisäksi myös se, että saa itsestään otettua kuntoilumielessä enemmän irti pallon perässä juostessa, kuin esimerkiksi yksin lenkkipoluilla.

Korista
Kuva: Derrick Collins (CC)

 

4. Olennaista on oikea ajankohta

 
Monella uuden harrastuksen aloittaminen on tyssännyt huonoihin harjoitusaikoihin.

Perinteisesti seuroissa heikoimmat treeniajat ovat jääneet liikuntaryhmille sen jälkeen, kun kilpajengit ovat ensiksi ottaneet parhaat päältä.

Harjoitusten tulisi olla niin, että sopisivat muutenkin jo hektiseen arkeen monien muiden menojen suhteen.

Yksittäisenä parhaana ajankohtana nousi vastauksissa esiin sunnuntai-ilta. Ei hajoittaisi viikonloppua muiden aktiviiteettien osalta, mutta aloittaisi samalla tulevan viikon energisissä merkeissä.
 

5. Iso tarve maksuttomilla kokeiluvaihtoehdoilla myös aikuisten liikunnassa

 
Tämä sama tarina toistui monen suusta:

Ei todellakaan inspiroi maksaa sokkona koko syksyn kausimaksua ja hankkia tarvittavia välineitä, kun ei edes tiedä onko laji X minun juttuni…

Testasin samalla ajatusta lasten liikunnassa yleisistä maksuttomista kokeilujaksoista harrastuksen alkuun ja tämä tuntui resonoivan isosti.

Kynnys mennä uutta lajia kokeilemaan laskisi huomattavasti, jos ei heti euroja oltaisi vaatimassa pöytään seuran puolelta.

Haastattelujen pohjalta syntyi sitten ajatus oman lajini koripallon osalta testata mallia, jossa kaikki starttipaketin osa-alueet olisi mietittyä harrastajan näkökulmasta mahdollisimman optimiksi ja alla lopputulos.
 

Maksuton aikuisten Korispiste koripallokurssi sunnuntai-iltaisin syyskuun ajan 7.9. alkaen

 
– Harjoitukset yhdessä Helsingin parhaista saleista yli 500 neliön Arabian peruskoulussa. Sijainniltaan lisäksi mainio Lahden tien alkupäässä Arabian kauppakeskuksen vieressä (linkki karttaan tässä).

– Kaksi erillistä treeniryhmää sunnuntai-iltaisin. Naisten vuoro klo 18.00-19.15 ja heti perään miesten ja naisten yhteisvuoro klo 19.15-20.30.

– Ryhmien vetäjänä allekirjoittanut 20 vuoden ammattivalmentaja kokemuksen omaavana ja lisäksi valmentaja.

– Osallistujat saavat kurssiin kuuluvat neljä laadukasta treenikertaa siis maksutta ja lisäksi jokaiselle oma koripallo.

– Tämän maksuttomuuden on osaltaan mahdollistanut sponsorimme Korispiste Oy, josta mahdollista hankkia myöhemmin kaikki tarvittavat varusteet, jos lajista innostuu enemmänkin.
 
Korispiste

– Kurssille osallistuminen ei edellytä mihinkään, mutta lokakuun alusta on mahdollista jatkaa samoilla ajoilla ja paikoilla jatkuvissa maksullisissa ryhmissä.

Hinnat tulevat olemaan joko 39 euroa kuukausimaksulla (ei pitkäaikaista sitoutumista siis, vaan voi halutessaan lopettaa saman kuukauden loppuun) tai vaihtoehtoisesti harvemmin käymisestä kiinnostuneille 75 euroa viidenkerrankortti.

– KaPo:lla on myös käytössään urheiluseuramaailmassa erittäin harvinainen 100 päivän ”rahat takaisin” -tyytyväisyystakuu:

Mikäli harrastuksen alkamisesta on kulunut korkeintaan 100 päivää etkä ole tyytyväinen seuran tarjoamaan valmennukseen, palautamme kaikki maksamasi kuukausimaksut.

Tämän matalampaa taloudellista riskiä uudelle laadukkaalle liikuntaharrastukselle uskon olevan hankala löytää. Lisää aiheesta voit lukea KaPo:n nettisivuilta.
 

Miksi kannattaisi käyttää tämä ainutlaatuinen tilaisuus nyt hyväksi?

 
Kurssille osallistumisen kautta voit saavuttaa muun muassa seuraavia asioita:

1) Löydät uuden hauskan harrastuksen, koripallo on monipuolisena joukkuepelinä parhaimmillaan äärettömän mukavaa.

2) Treeneistä tulee pallonkäsittelyä, heittoja, syöttöjä, pelissä juoksua, hyppyjä yms. eli todella kattavasti erilaisia juttuja, joiden ansiosta kunto takuuvarmasti kehittyy. Sivutuotteena myös huima määrä terveyshyötyjä.

3) Koripallokurssin käytyäsi myös ymmärrät lajista huomattavasti enemmän. Jos esimerkiksi lapsesi pelaa korista tai haluaisit saada enemmän irti tulevana viikonloppuna alkavien koripallon MM-kisojen seuraamisesta, niin koriskurssilla itse taitojen harjoittelu on tähän mitä mainioin ratkaisu.

4) Maksuttomalle koriskurssille on helppo pyytää kaverit mukaan tai vaikka puoliso. Eli voit kerätä ”oman minitiimisi” jo itsellesi tärkeistä ihmisistä mukaan. Lisää hyviä uusia tuttavuuksia löytyy sitten kurssilta…

5) Miksi et antaisi mahdollisuutta uudelle harrastukselle ja katsoisi olisi koris myös Sinun lajisi? Mieti miltä tuntuisi, jos viikonlopun alussa jo toivoisit seuraavaa:

Kumpa olisi jo sunnuntai-ilta ja viikon kivoin tapahtuma treenien muodossa…

 

Usein kysytyt kysymykset:

Millainen kuntotaso pitää olla osallistumiseen?
 
Ei mitään rajoitteita tämän suhteen. Harjoituksissa voi itse pitkälti määritellä rasittavuuden. Eli toisaalta myös kovemmassakin kondiksessa oleva saa kyllä haasteita ja vaikka olisit rapakunnossa, niin mukaan vaan.

Kannattaako tulla kurssille, jos on joskus aikaisemmin jo korista harrastanut?

Pääkohderyhmä on aloittelijat. Pyrin muokkaamaan harjoitteet kuitenkin niin, että koristaustaiset henkilöt saavat myös sopivasti haastetta sekä taitojen oppimisen että kuntopuolen osalta.

Mitä varusteita tarvitsen?

Perussisäliikuntasetti riittää. Eli t-paita, shortsit tai verkkarit, kengät ja juomapuollo riittävät mainiosti. Pallon saat kurssilta.

Onko meidät vakuutettu?

Ei ole eli kannattaa tarkistaa vakuutusturva halutessasi omasta vakuutusyhtiöstä.

Miten pääsen mukaan?

Ilmoittaudu alla olevan kuvan ”ilmoittaudu nyt” – linkkiä painamalla oikean ryhmän osalta ja ilmoittamalla tietosi.

Kannattaa toimia nopeasti, sillä paikkoja on rajoitetusti ja tällaiset poikkeukselliset maksuttomat mahdollisuudet tuppaavat täyttymään vauhdilla.

Laita linkkiä eteenpäin myös niille lähipiirisi jäsenille, joita haluaisit mukaan kurssille, jotta pääsevät ajoissa ilmoittautumaan mukaan.

Lisätietoja saat tarvittaessa allekirjoittaneelta mikko.mantyla(at)iki.fi tai 045 312 6644.

Jos tykkäsit kirjoituksesta, niin jaa helposti eteenpäin alla olevia some-nappeja käyttäen.

 

Kirjoita kommentti