Mitä jos valmentajapalkkio olisi 100% kausimaksuista?

Millainen olisi seurasi valmentajatilanne, jos teillä olisi huomattavasti nykyistä enemmän euroja käytettävissä ohjaajiinne? Paljonko tällä hetkellä sisään tulevasta rahasta menee valmentajiin?

Jos 100% kausimaksuista tuntuu palkkiotasona aivan mahdottomalta ajatella minkään ryhmänne valmennukseen, niin vaihda luvuksi 75% tai vaikka 50% ja jatka rohkeasti lukemista… 🙂
 

Millainen tilanne on tällä hetkellä seuroissa?

 
Eri lajien toimintaan viimeisen vuoden ajan tutustuneena on heti todettava, että kulttuurit vaihtelevat hurjasti.

Jos vaikka esimerkkitapaukseksi otetaan kerran viikossa kokoontuva 6-vuotiaiden ryhmä, niin kausimaksuista valmentajalle menevä osuus vaihtelee 10-100% välillä.

Pääkaupunkiseudulla ei ole ollenkaan harvinaista, että tuntituotto yksittäisestä harjoituksesta on seuralle yli 200 euroa tilakulujen jälkeen, mutta ohjaajapalkkiot sivukuluineen pyörivät usein noin 20 euron tuntumassa.

Jopa 90% tuotoista käytetään siis muuhun kuin kyseisen ryhmän suoriin kuluihin.

Toisaalta olen tutustunut myös seuraan, jossa 100% kausimaksuista käytetään valmennukseen. Tämä on mahdollista valitsemalla maksuton harjoituspaikka, tekemällä seuran vähäinen hallinto talkoilla ja kattamalla pienet muut kulut kaupunginavustuksilla sekä sponsorituloilla.
 

Jalkapallovalmentaja - aina ennenkin
Kuva: Woodley Wonderworks (CC)

 

Esimerkki 1: ”Sirkusta kotona ohjatusti”

 
Viime kirjoitukseni Valmentajan kotikäynti – Helpoin tapa laadukkaaseen treeniin? esitteli yhden käytännön esimerkki, jossa periaatteessa ohjaajakulut ovat ainoa merkittävä kustannus eli koutsille meni 100% tuotoista.

Oli mukava huomata, että yksi liikunta-alan yrittäjä nappasi jo artikkelin julkaisemisen jälkeisenä iltana kiinni ideasta alla olevalla tavalla:
 
Sirkus
 
Toivottavasti Taija saa pilotoitua mielenkiintoisen oloisen konseptin ja sitä kautta tämän mielenkiintoisen palvelun kehitettyä perheiden käyttöön laajemmaltikin 🙂
 

Esimerkki 2: ”Taloyhtiö joogan järjestäjänä”

 
Toinen jo käynnissä oleva samankaltainen toiminta tulee ehkä hieman yllättäen taloyhtiön toteuttamasta liikunnasta asukkailleen.

Ystäväni halusi kiireisessä lapsiperheen arjessa helpon tavan joogan harjoitteluun ja päätti kysyä löytyisikö naapureilta samanlaista tarvetta. Lähes kolmasosa ison taloyhtiön aikuisista ilmoitti olevansa kiinnostunut, mikäli toteutettaisiin omissa tiloissa.

Kun osanottajia oli riittävästi kasassa oli aika ottaa puhelu joogaa tarjoavaan yritykseen:

Me tarvitsisimme kahdeksi tunniksi hyvän vetäjän kerhotilassamme pidettävään joogaan, mitä maksaisi ja onnistuuko?

Kun hinta ohjaajalle oli kohdallaa ryhmät saatiin käyntiin samantien.

Näin toteutettuna laadukas, edullinen ja äärimmäisen helppo todellakin ”lähellä kotia” oleva sportti oli saatu startattua uudella sekä innovatiivisella tavalla.

Prosessi ei vaatinut kankeaa byrokratiaa, avustusten hakemista tai muuta aikaa vievää oheissälää, joita tuntuu liian usein pienempi muotoinenkin liikuntaprojekti seuroissa vetävän magneetin lailla puoleensa. Homman käyntiin laittaminen onnistui yhden aktiivin panoksella ja kasalla innokkaita liikkujia, kun toimintamalli valittiin oikein.
 

jooga

Kuva: Evan Lovely (CC)

 

Mitä urheiluseuralle tarkoittaisi tämän tyyppiset mallit?

 
Ehkä jo mietit oman seurasi kannalta aihetta. Onko yleensäkään toteutettavissa sinun lajissasi ja olisiko edes hyvä vai huono juttu?
 

Hyötyjä seuran näkökulmasta

 

  • Voidaan saada helpotusta pulaan harjoitustiloista, kun ei tarvitse kansoittaa perinteisiä treenipaikkoja uusilla ryhmillä. Esimerkiksi tämän tyyppiset ”kerran viikossa” -liikunnat kun voidaan hyvin toteuttaa esim. jopa kodeissa, kerhohuoneissa, pihoilla, hiekkakentillä, metsissä, yms. lajista riippuen.
  • Kun valmentajalle voidaan maksaa kunnon korvaus harjoitustunnista, niin yhä useampi huipputyyppi voidaan saada ammatikseen mukaan ja myös pysymään seuran toiminnassa.
  • Mikäli valmentaja ottaa paremman proviisiopohjaisen palkkionsa ansiosta myös aikaisempaa enemmän vastuuta toiminnan myynnistä ja markkinoinnista, niin seuran hallintokulut tippuvat ja voidaan monessa tapauksessa hoitaa kokonaan talkoilla.

Monen seuran isoimpia haasteita on saada riittävästi hyviä valmentajia.

Miten paljon helpompaa olisi omassa organisaatiossasi kyseinen homma, jos ohjauksesta pystyisi maksamaan kunnon euromääriä oikeille tyypeille?

 

Valmentajan ja ohjaajan kannalta

 
Kehittämällä uudenlaisia konsepteja toiminnan toteuttamiseen avautuu aivan uudenlaisia mahdollisuuksia:

  • Palkkioiden noustessa per tunti yhä useampi voi tehdä koko- tai sivutoimisesti töitä liikunnan ja urheilun parissa.
  • Samalla osaaminen kokonaisuuden kannalta ”tuotteesta” kehittyy ja auttaa valmentajaa osaltaan tekemään oman työnsä entistä paremmin.
  • Mahdollisuus tehdä elämänmittainen ura urheiluseuratyössä tulee entistä realistisemmaksi, kun valmentajalla on laajempi repertuaari erilaisia valmennus- ja ohjaustuotteita myytävänä seuralle tai suoraan vaikka harrastajille toiminimen kautta.

 

Mutta entäpä liikkujien kannalta?

 
Tälle ryhmälle muutos olisi varmasti vähintään yhtä radikaali parempaan kuin kahdelle edellä mainitulle eli seuroille ja valmentajille. Ei oltaisi enää vain sen varassa mitä seurat tai yritykset keksivät tarjota, vaan voidaan omista tarpeista lähtien toimia aloitteellisesti joogaesimerkin tapaan.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi seuraavanlainen esimerkki yleisurheilukoulusta kodin lähellä?

  • Innostunut vanhempi kerää asuma-alueeltamme vähintään 10 kiinnostunutta 4-6-vuotiasta lasta.
  • Ottaa yhteyttä yleisurheiluseuraan tai suoraan ammattivalmentajaan ja kertoo haluavan läheiselle hiekkakentälle yleisurheilukoulun ryhmällemme.
  • Toimintaa tehtäisiin 8 kertaa kerran viikossa haluamallamme ajalla tunnin kerrallaan ja se maksaisi 80 euroa eli kympin kerta.
  • Vähintään kymmenellä osallistujalle valmentajalle voisi maksaa 80 euroa palkkaa tunnista + sivukulut, jos 100% osallistumismaksusta käytettäisiin hänen palkkioonsa.
  • Perheet saisivat lapsille huippulaadukkaan toiminnan lähellä kotia ja edullisesti vain 40 eurolla kuussa.

Mitä uskotte, löytyisikö tällä konseptilla kovan luokan vetäjä ryhmälle? Osallistujia uskoisin kyllä löytyvän
 
Juoksu

Kuva: Meredith Bell (CC)

 

Oma testini aiheesta

 
Olen aloittamassa valmentajan roolissa syyskuun alussa aikuisten naisten ja miesten kuntokoripalloryhmiä, joissa samalla testaan aiheena olevan konseptien kaltaista mallia.
 

Seuraavanlaiset speksit ovat tällä hetkellä tavoitteena osallistujien näkökulmasta:
  1. Kerran viikossa huippulaadukas ja hauska harjoitus erinomaisissa harjoitusolosuhteissa hyvänä ajankohtana.
  2. Mahdollisuus maksuttomasti testata toimintaa.
  3. Hinta harrastajille alle 40 euroa kuussa.

 

Seuran ja valmentajan suhteen:
  1. Salikustannukset noin 40 euroa per treeni.
  2. Seuralle takuutuotto, joka on kymmeniä euroja joka harjoituksesta.
  3. Valmentajalle kolminumeroinen tuntipalkka.

 
Tämä yllä mainittu yhtälö on tavoitteena saada toimimaan jouluun mennessä. Aiheesta lisää ensi viikon blogikirjoituksessa.
 
 
Koripallo

Kuva: Davidd (CC)

 

Yhteenveto

 
Millaisia ajatuksia sinulle aihe herättää? Voisiko jossain esimerkiksi liikuntaryhmässänne tällainen ”75-100% kausimaksuista koutsille” -malli olla kokeilemisen arvoinen systeemi?

Mielellään kuulisin nyt sinulle heränneet ajatukset aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.

Jos pidit kirjoituksesta, niin jaa helposti verkostoillesi alla olevilla some-napeilla.

 

PS. Joko muuten olet liittynyt maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin?

Saat sisäpiiriläisenä näppärästi blogipäivitykset sähköpostiisi, vain jäsenille avoimet maksuttomat nettiseminaarit sekä erityisetuja.

Lisäbonuksena vain sisäpiiriläisille tarjolla oleva mahdollisuus osallistua maanantaina 18.8. julkaistavaan kampanjaan, jossa tavoitteena hankkia miljoona euroa mukana oleville urheiluseuroille.

Liity tästä maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin!

Kirjoita kommentti