”Miljoona euroa urheiluseuroille” – Maksuton jäsenhankintakampanja

Miten sinun ja urheiluseurasi tilanne muuttuisi, jos saisitte merkittävästi lisää harrastajia ryhmiinne? Jäsenhankinnan tehostaminen on usein nopein ja tehokkain tapa sekä toiminnallisesti että taloudellisesti parantaa seuran nykytilannetta.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi aloitan maksuttoman ”Miljoona euroa urheiluseuroille” -kampanjan, jonka tavoitteena on auttaa seuroja kasvattamaan jäsenmääriään.

Lisätiedot tämän kirjoituksen lopussa, mutta sitä ennen muutama sana miksi mukaan kannattaisi lähteä.
 

”Kun saamme lisää osallistujia ryhmiimme, niin…”

 
Jäsenhankinnan tehostamisella on monia selkeitä hyötyjä seuralle, joita kaikkia ei tule ehkä edes ajateelleeksi. Alla näistä tärkeimpiä:

  • Suurimpia syitä tutkimusten mukaan lopettamiselle vanhemmissa ikäluokissa on oman joukkueen hajoaminen, kun pelaajia ei ole enää ryhmässä tarpeeksi. Parhaiten tätä ennaltaehkäistään jo alkuvaiheessa kasvattamalla väkimäärä riittävän isoksi.
  • Menestyksen kannalta pätee yksinkertainen lainalaisuus. Mitä enemmän harrastajia, niin sitä enemmän myös keskimäärin lahjakkuuksia mukana. Omien kokemusteni perusteella helpoin tapa luoda edellytykset laadukkaalle kilpaurheilutoiminnalle on isot ikäryhmät pienestä pitäen.

Jäsenhankinta on monesta muusta varainhankinnan muodosta poiketen käytännössä kokonaan urheiluseuran omissa käsissä. Se ei ole esimerkiksi riippuvainen sponsoriyritysten taloustilanteesta ja vanhempien halukkuudesta talkoisiin. Siksi kehittyminen tällä osa-alueella on yleensä kaikkein tuottavinta toimintaa eurojen suhteen.
 
Jalkapallojuniorit
Kuva: Bruce Tutten (CC)
 

Kuinka paljon jäsenhankintaa kehittämällä voidaan saada uusi jäseniä ja euroja?

Tässä muutamia esimerkkejä tuloksista:

  • Itse olen ollut aikoinaan koripalloseurassa tiimini kanssa toteuttamassa projektia, jonka tuloksena oli 552 uutta lasta kokeilemassa lajia yhden kuukauden aikana. Näistä loppujen lopuksi yli 200 jatkoi myös joukkuetoiminnassa mukana.
  • Sivusta olen seurannut yhden seuran osalta, kun parantamalla maksuttoman lajikokeilun prosesseja saatiin tyypillisestä 30-40% joukkueeseen jatkamisprosentti muuttumaan yli 90%. Tämä tarkoitti pelaajamäärissä yhdessä ainoassa ryhmässä aikaisemman 15-20 hengen ikäluokan muuttumista 39 lapsen kokoiseksi.

Seuran pelaajamaksujen koosta riippuen yhden uuden jäsenen arvo puhtaasti euroissa on yleensä arviolta vähintään 500-3000 euron välillä. Tämä laskettuna keskimääräinen jäsenyyden kesto seurassa ja koko tuolta ajalta pelaajan tuomat kausimaksutulot vähennettyinä kuluilla. Puhutaan siis todella merkittävästi rahamääristä.
 

Onko hyvät jäsenhankintataidot urheiluseura-ammattilaisen tärkeimpiä kykyjä? 


 
Kysyin heinäkuun alussa blogini palautekyselyssä muun muassa minkälaiset verkkokurssit kiinnostaisivat lukikoita ja ylivoimainen ykkönen oli:

Näin luot uran itsellesi urheiluseurassa valmentajana tai seurajohtajana

Vastaajista 36% valitsi vaihtoehdon ”Erittäin kiinnostava, milloin voi ilmoittautua?” ja saman verran eli 36% lisäksi ”Kiinnostava ja harkitsisin varmaan”.

Aiheesta tulee myöhemmin syksyllä tähän tavoitteeseeen erityisesti suunniteltu koulutus, mutta tämä nyt alkava ”Miljoonan euron jäsenhankintakampanja” osuu aivan tarpeellisten taitojen ytimeen.

Usein ura urheiluseurassa alkaa ammattivalmentajalla tai seurajohtajalla, kun on saatu jonkinlainen palkkaustuki 2-3 vuodeksi. Tänä tukiaikana pitäisi pystyä tuloja nostamaan niin paljon, että myös sen jälkeen olisi mahdollista seuran jatkaa työsuhdetta.

Tavoitteeseen pääsemiseksi uskallan väittää jäsenhankinnan olevan mitä todennäköisemmin paras ja varmin tie.

Mikäli Seuratukea tai vastaava ei ole organisaation saatu yrityksistä huolimatta, niin jäsenhankinnan tehostaminen on turvallisin tapa myös ilman tukieuroja palkkaukseen. Eli ensin hankitaan resurssit ja sitten vasta luodaan kiinteät kulut.

Jos sinulla olisi kyky hankkia lisää pelaajia ja sitä kautta euroja, niin uskoisitko halutessassi löytyvän urapolku seuratyössä?

Valmentaja
Kuva: Micheal Coghlan (CC)
 

Miljoona euroa urheiluseuroille -jäsenhankintakampanja pähkinänkuoressa


 
Tavoitteena viidessä kuukaudessa hankkia mukaan lähteville urheiluseuroille yhteensä 1000 jäsentä enemmän, kuin normaalista on tällä ajanjaksolla saatu kasaan.

Yksi uusi harrastaja tuo seuralle laskennallisesti tuloja lisää 1000 euroa, joten tavoitteen täyttyessä yhteensä miljoonan euron lisätulot ovat realismia.

Kampanja on maksuton kaikille Aina Ennenkin Sisäpiirin jäsenille ja tarjolla vain ja ainoastaan sisäpiiriläisteen yhteisölle.

Eli käytännössä pääset mukaan liittymällä sähköpostilistalleni, jota kautta myös kampanjan tiedotus muun muassa hoidetaan. Lisäksi saat kätevästi blogipäivitykseni sähköpostiisi sekä muita vain sisäpiiriläisille suunnattuja etuja.

Liity tästä maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin!

Ajattelin aluksi tehdä tämän maksullisena 497 euron verkkokurssina, jossa seura olisi saanut euronsa tuplana takaisin jo tehostaessaan jäsenhankintaansa edes yhdellä pelaajalla aikasempaa paremmaksi. Mutta sitten huomasin kahden eri merkkipäivän osuvan sopivasti kampanjan ajanjaksolle ja päätin sen kunniaksi tarjota koulutuspaketin maksutta:

1) Ensi kuussa tulee 20 vuotta täyteen siitä, kun aloitin tekemään urheiluseuratyötä ammattikseni syyskuussa 1994.

2) Blogini täyttää lokakuussa vuoden, joten näiden kunniaksi päätin tarjota poikkeuksellisesti Sisäpiiriläisille sisällön maksutta.
 

Mitä kampanja tarjoaa osallistujille konkreettisesti?


 
Keskiössä on jäsenhankinnan perusteisiin keskittyminen ”Back to the basics” -tyyliin. Laittamalla olennaisimmat palikat kuntoon on seuran mahdollista saada merkittäviä parannuksia harrastajamääriinsä ilman tarvetta minkäänlaiseen hifistelyyn.

Ytimen muodostavat kaksi reilun tunnin mittaista nettiseminaaria. Ensimmäinen webinaari pidetään keskiviikkona 27.8. klo 21 alkaen ja aiheena on ”Urheiluseuran jäsenhankinta 1.0”.

Toinen nettiseminaari on lokakuun alussa, jolloin käydään läpi osallistuneiden seurojen kokemuksia syyskuulta ja hiotaan prosesseja paremmaksi loppusyksyn uusien pelaajien mukaan houkuttelemista silmällä pitäen.

Kampanjan loputtua helmikuussa 2015 vielä aktiivisesti mukana olleille seuroille kolmantena bonusnettiseminaari.

Olen myös luonut suljetun Facebook-ryhmän yhteisöllemme, jossa pystymme kätevästi muun muassa käymään keskusteluja ja jakamaan onnistumiset sekä opit epäonnistumisista. Tavoitteena on luoda yhteisö, joka avoimesti lähtee mukaan kehittämään itseään ja muita.

Kampanjan aikana kerään myös nettikyselyillä palautetta, jolla kehitämme itse jäsenhankintaa sekä seuraamme tuloksia.
 

Kenen kannattaa lähteä mukaan?


 
Tämä kampanja on suunnattu erityisesti valmentajille, seuratyöntekijöille sekä luottamushenkilöille. Se on rakennettu hyvin kevyeksi osallistua tarkoituksella, jotta kiireisessä syksyssä siihen riittäisi aikaa.

Muutama reilun tunnin mittaiseksi suunniteltu illalla pidettävä nettiseminaari sekä Facebook-ryhmän keskustelut halutessasi eli ajankäytöllisesti ei kovin haastava. Tarkoituksena on myös Sisäpiiriläisille jakaa seminaareista videot eli vaikka et osallistumaan pääsisi juuri niiden pitoaikana, niin voit katsoa itsellesi sopivana ajankohtana.

Osa itse jäsenhankinnan tehostamistoimenpiteistä vie aikaa alle 5 minuuttia. Tällaisia ovat usein muun muassa nettisivuun liittyvät markkinoinnin kehittämistoimenpiteet, kuten linkkien toimivuuden tarkastaminen. Suosittelen muuten tekemään tämän nyt heti, niin ei unohdu…

Lisää pikavinkkejä 10 kohdan muistilista jäsenhankinnan tehostamiseksi -artikkelista.

Toki osa menestyksekkään jäsenhankinnan prosesseista vaatii työtä enemmänkin, mutta hyödyt ovat myös usein massiiivisia ja moninkertaisesti vaivan arvoisia.

Esimerkiksi oman lajini koripallon seurojen olisi hyvä olla valmiina 30.8. kaikkien aikojen korishuumaan, kun Suomi kohtaa USA:n MM-kisojen avajaisottelussa.

Seuraavien päivien aikana on todennäköisesti parempi mahdollisuus kuin koskaan ennen houkutella lajista innostuneita mukaan seuran toimintaan.

Onko sinun seurasi jäsenhankintaprosessit valmiina 1.9. vastaanottamaan innokkaat uudet harrastajat?

 

Miten pääset mukaan?


 
Yksinkertaisesti liity alla olevan linkin kautta Aina Ennenkin Sisäpiiriin.
 

Liity tästä maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin!


 
Tarkista saman tien, ettei meili ole mennyt spam-kansioosi ja tarvittaessa siirrä se inboxiin sekä merkitse halutuksi viestiksi. Varsinkin gmail helposti laittaa kaikki tämäntyyppiset uudet viestit roskapostiksi.

Sisäpiirin uutiskirjeessä saat ensi maanantaina 25.8. ilmoittautumisohjeet nettiseminaariin. Siksi on tärkeä varmistaa ettei meili päädy roskapostiin.

Nyt vain ilmoittautumaan saman tien alla olevan linkin kautta ja ottamaan ensimmäinen askel urheiluseurasi jäsenhankinnan tehostamiseksi!
 
 
Mahdollisuus

Liity tästä maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin!


 

Kun olet liittynyt Sisäpiiriläiseksi, niin laita seuraavaksi Facebookissa pyyntö Aina Ennenkin Sisäpiiri ryhmään liittyäksesi ja jatketaan keskustelua siellä 🙂

PS. Tuleeko mieleen joku toinenkin urheiluseuraihminen, joka voisi tästä kampanjasta hyötyä?

Kannattaisiko seurassanne osallistua isommallakin väkimäärällä, kun nyt maksutta pääsee poikkeuksellisesti mukaan?

Vastaan alla olevassa kommenttiosiossa mielelläni kaikkiin aiheesta mahdollisesti heränneisiin kysymyksiin.

Laita linkkiä tästä mahdollisuudesta eteenpäin verkostojasi pitkin kaikille niille tahoille, joiden uskoisit aiheesta olevan kiinnostuneita.

 

Kirjoita kommentti