Valmentajan kotikäynti – Helpoin tapa laadukkaaseen treeniin?

Vanhempana olen pidemmän aikaa etsinyt tyttärilleni tapaa harrastaa, joka olisi samaan aikaan sekä laadukasta että helposti toteutettavissa perheemme arjen kiireiden keskellä.

Tässä kirjoituksessa kerron kokeilusta, jossa nämä yllä mainitut tavoitteet toteutuivat erinomaisesti.

Alkuun kuitenkin taustakertomus, mistä idea tähän tavanomaisesta poikkeavaan harjoitusmalliin alunperin lähti.

Muutaman sekunnin ajan olin aivan varma, että vastapäätäni hääjuhlissa istunut eläkeikää lähestyvä musiikinopettaja oli ottanut muutaman viinilasin liikaa.

Ei kai kukaan edes urheilua täysin tuntematon voisi esittää tuollaista kysymystä ainakaan selvin päin.

Miksi te siellä urheilussa aina harjoittelette niissä harjoituksissa?

Toisaalta nyt sitä hetken mietittyäni tajusin, että tässä voisi piillä isompikin viisaus. Uusi tuttavani avasi illan aikana aihetta lisää kertomalla musiikin tavasta toteuttaa opettaminen ja harjoittelu, joka taas itselleni oli kokonaan vieras.
 

Musiikin tapa yhdistää opettaminen ja harjoittelu

 
Tyypillinen viikoittainen prosessi viulunsoittoa harrastavalla sisältää ainoastaan noin 20 minuuttia ohjausta musiikinopettajan seurassa. Tuon lyhyen tapaamisen rakenne on suunnilleen seuraava:

 • Opettaja tarkistaa edellisen viikon aikana tehdyt ”kotitehtävät” ja edistymisen.
 • Käydään läpi mahdollinen uusi opeteltava tekniikka-asia ja siihen liittyvät harjoitteet.
 • Oppilas motivoidaan omatoimiseen treenin tapaamisten välillä.

Tämän jälkeen varsinainen harjoittelu suoritetaan omalla ajalla ja sitä voi olla jopa 4 tuntia päivässä.
 

Voisiko samaa mallia toteuttaa myös lasten urheilussa?

 
Tätä kysymystä jäin jo silloin pohtimaan. Nyt kun on myös omaa jälkikasvua, niin aihe on noussut akuutiksi perheessäämme harrastusten järjestämisen osalta.

Moni perinteiseen tapaan toteutettu harjoittelu eri lajeissa on yksinkertaisesti hektiseen arkeen tosi huonosti sopivaa. Pitää matkustaa paikkaan X juuri tiettynä kellonaikana ja päivänä sekä sitoutua toimintaan heti aluksi vähintään puoleksi vuodeksi.

Lisäksi useimmiten 4- ja 6-vuotiaat harjoittelevat eri ryhmissä eli pahimmillaan molempien tyttärieni yksi harrastus voi täyttää yhteensä kaksi iltaa. Ja kun toinen juniori on harjoituksissa, niin pitää tavalla tai toisella keksiä ohjelmaa tai ainakin vahti treenien ulkopuolelle jäävälle.

Yksinkertaisesti vanhemman näkökulmasta varsinkin useamman lapsen perheessä liikuntaharrastuksia ei ole usein ”tuotteistettu” kovin helpoiksi maksajalle.

Tämä on yksi syy siihen, että lapsilla on usein todella haastavaa ottaa useampia harrastuksia ihan jo perheen kalenteriteknisistä syistä, vaikka halua olisi sekä aikuisilla että lapsilla.

Oli siis aika testata kotiharjoittelumallia 🙂
 

Kun huippuvalmentaja veti treenit lastenhuoneessa

 
Olin aihetta pyöritellyt usein entisen työparini Voimisteluliiton harrastevoimistelun kehittäjän Satu Åkerlundin kanssa. Kolme viikkoa sitten sunnuntaina sitten päätimme siirtyä puheistä tekoihin ja kokeilla kotitreeniä käytännössä.

Tyttäreni olivat jo malttamattomasti odottaneet ballerina puvut päällä koko aamun, kun Satu saapui sovittuna aikana klo 12. Oli aika laittaa perustaitoharjoitukset käyntiin huomioiden molempien osallistujien erityistoiveet.

Liikunnallisten leikkien lisäksi jälkikasvuni oli esittänyt kaksi eksaktia ”vaatimusta” sisällön suhteen:

 • Pitäisi olla balettia, kun kaikki prinsessa –teemainen on tällä hetkellä kova sana.
 • Esikoiseni on pidemmän aikaa halunnut oppia käsilläseisonnan ja halusi ehdottomasti sitä treenata.

Koska kyseessä oli yksityistunti, niin toiveet oli helppo ottaa huomioon. Satu on voimisteluvalmentajan taustan lisäksi myös muun muassa ammattilainen baletin ohjauksen osalta, joten eri ”lajien” sisällyttäminen tuntiin sujui mutkattomasti.
 

Alla kuvakavalkadia treeneistä

 

Balettia

Balettia toivottiin ja sitä myös saatiin 🙂

 

Esterata

Sadun lastenhuoneen varustuksista kokoamalla esteradalla riitti vauhtia

 

Sillan harjoittelua

Henkilökohtaista ohjausta sillan tekemisessä

 

Nauhaharjoittelua

Nauhaharjoitteet lumosivat tytöt

 

8 sekunnin klippi käsilläseisonnan hiomisesta

 

Tasapainoilun alkeita

Tasapainoilun alkeita

 

Vaaka

 Vakaa alkaa pikku hiljaa sujua…

 

Kotitehtävät - kotitreeni

Tunnin lopuksi Satu antoi tytöille kotitehtäviä omatoimiseen harjoitteluun

 

Miten ensikokeilu onnistui?

 
Erinomaisesti, jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata.

Alla kootusti isoimmat plussat:

+ Huippulaadukkuus toteutui harjoituksissa mahtavasti. Henkilökohtaista ohjausta tuli todennäköisesti enemmän kuin isossa lapsiryhmässä treenatessa keskimäärin kokoinaisella kevätkaudella.

+ Järjettömän helppoa näin vanhemman näkökulmasta, kun ei tarvitse lähteä lapsia mihinkään raijaamaan saadakseen ohjattua liikuntaa. Aikaa säästyi myös merkittäviä määriä, kun ei tarvinnut pukea, pakata, siirtyä, olla vähän ennen alkamisaikaa paikalla ja sama ruljanssi takaisin päin.

+ Todella merkittävä plussa oli se, että sessio pidettiin juuri silloin kun se meidän muuhun ohjelmaan sopi versus perinteinen tapa, jossa treenit tiettyyn aikaan ja muu ohjelma sovitettava niiden mukaan.

+ Tytöille oli iso juttu, kun saivat vaikuttaa treenin sisältöön ja se selvästi vaikutti myös motivaatioon tehdä koko tunti innostuneesti.

+ Session aikana tuli monipuolista liikuntaa todella paljon, kun ei mennyt aikaa jonotellessa.

+ Kotitehtävät saivat innostuneen vastaanoton ja niitä on myös tehty itsenäisesti.
 

Ajatuksia konseptin kehittämiseksi entistä paremmaksi

Varmasti tulemme jatkamaan Sadun kanssa meidän perheen osalta kotitreenejä. Tätä silmällä pitäen on jo tullut ajatuksia, miten harjoitusmallista voisi saada vieläkin paremman:

 • Seuraavan kerran osallistun todennäköisesti myös itse mukaan saadakseni hyvän harjoituksen lisäksi paremmin tuntumaa miten liikkeet tehdään. Vanhempana lapsia omatoimisessa harjoittelussa tarvittaessa auttaessa tästä olisi todennäköisesti suuresti hyötyä.
 • Yhden session voisi kokeilla pienryhmätreeniä niin, että tyttöjen 2-3 kaveria voisi osallistua treeneihin. Luultavasti noin 5 lapsen treeni menisi mainiosti lastenhuoneemme kokoisessa tilassa.
 • Mitäpä jos harjoitukset olisivatkin ulkona? Joku kerta menemme todennäköisesti vetämään treenit esimerkiksi läheiselle leikkikentälle. Tämä voisi antaa paljon uusia ideoita muun muassa perinteisten kiipeilytelineiden käyttöön.

Leikkikenttä - Aina ennenkin

Ulkotreenipaikka 🙂

 

Yhteenvetoa

 
Valmentajan vetämät kotitreenit voisivat olla erinomainen ratkaisu moniin sellaisiin haasteisiin, joihin perinteisillä malleilla tuntuu olevan vaikea löytää ratkaisuja. Yksi tälläinen on esimerkiksi kakkoslajin harrastaminen päälajin ohessa, josta alla olevassa kirjoituksessa enemmän.

Tarjoaako urheiluseurasi laadukasta kakkoslajin toimintaa?

Mielenkiintoista on on nähdä, tuleeko lähivuosina liikuntapuolella yleistymään tämä musiikissa vuosikymmeniä toiminut “kotiopettaja” -malli ja mitä erilaisia mahdollisuuksia se luo perheille, ammattivalmentajille, seuroille, yms.
 
Mielellään kuulisin nyt sinulle heränneet ajatukset aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.

Jos pidit kirjoituksesta, niin jaa helposti verkostoillesi alla olevilla some-napeilla.
 
 
P.S. Heinäkuun aikana suunnittelen tulevan syksyn osalta sekä blogia, että aivan uutena toimintamallina tällä hetkellä suunnitteilla olevia verkkokursseja maksuttomien webinaarien rinnalle.

Jotta nämä palvelisivat mahdollisimman hyvin juuri sinua, niin pyytäisin vastaamaan alla olevan linkin takaa löytyvään lyhyeen palautekyselyyn, jonka helpoimmillaan täytät pelkin monivalinnoin.

Linkki Aina Ennenkin -blogin palautekyselyyn kesä 2014

Kiitos jo etukäteen kyselyyn käyttämästäsi ajasta 🙂
 

Joko muuten olet liittynyt maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin?

Saat sisäpiiriläisenä näppärästi blogipäivitykset sähköpostiisi, vain jäsenille avoimet maksuttomat nettiseminaarit sekä erityisetuja.

Lisäbonuksena vain sisäpiiriläisille tarjolla oleva mahdollisuus osallistua lähiaikoina julkaistavaan kampanjaan, jossa tavoitteena hankkia miljoona euroa mukana oleville urheiluseuroille.

Liity tästä maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin!

Comments

 1. Palkonko tuollaisesta käynnistä vanhemmat olisivat valmiita maksamaan?

  • Erinomainen kysymys Taija.

   Kirjoitin itse asiassa alkuperäiseen versioon loppuun myös osion tästä talouspuolesta ja mallin mahdollisuuksista muun muassa ammattivalmentajille. Tuli sen verran pitkä sepustus, että päätin jättää erilliseen postaukseen.

   Lyhyesti vastauksena kysymykseesi:

   “Pitäisi testata”

   Riippuu varmaan pitkälti perheestä, kuinka monta lasta, millainen tarve, mikä vaihtoehtoisten mallien hinta, vaiva, yms.

   Omakohtaisesti olen valmis maksamaan hyvin vedetyistä esimerkiksi kerran kuukaudessa toteutetuista treeneistä kotonamme noin 50-80 euroa. Riippuen osallistujamäärästä (2-4 jos vain oman ruokakuntamme väkeä mukana) per henkilö olisi tuolloin 12,5-40 euroa.

 2. Epäilen, että tulisi tosi kalliiksi tilata tällainen valmentaja kotiin. Tekstissä ei puhuta kustannuksista mitään, mutta luulen että pitäisi kerätä naapuruston lapsista melko iso porukka, että valmentajan kustannukset katettaisiin. Eikö monessa lajissa ole sitäpaitsi valmentajapula jo nyt, joten kuinka ammattitaitoisia valmentajia riittäisi kotikäynneille? (En todellakaan halua tyrmätä ideaa, päinvastoin, mutta nämä tuli ensimmäisenä mieleen.)

  • Erinomaisen hyviä pointteja Reetta.

   Tuossa juuri vastasin yläpuolella muutamiin kysymyksiisi ja kirjoitan siis erikseen vielä aiheesta oman postauksen lähiaikoina juuri tästä talous ja valmentajanäkökulmasta.

   Jos pihapiiristä kerää 6 lasta ja valmentajan kulut ovat esimerkiksi 50 + alv 24%, niin per lapsi kustannus noin 10 euroa tunnin huippulaadukkaasta treenistä ilman kuljetuksia yms.

   Tämä on jo halvempaa kuin monessa lajissa pääkaupunkiseudulla on seurojen normaalit viikoittaiset treenit 15-20 hengen “massaryhmissä” tiettynä aikana, useimmiten kuljetusta vaativan matkan päässä, puolen kauden sitoutumispakolla, vaihtelevalla valmennuksen tasolla…

   Itse asiassa uskon tällaisten yksityistuntien tai vastaavien olevan malli, jolla valmentajien määrä saadaan seuratyössä kasvamaan myös perinteisissä ryhmissä. Niistä kun voidaan maksaa moninkertaista tuntipalkkaa koutsille ja näin mahdollistaa hyvä “ekstratulo” monesti hyvin matalan ammattivalmentajan palkan päälle.

 3. Tämähän on aivan erinomainen tapa taitolajien harjoittamiseen ja taidon kehittämiseen. Nyt eläkkeellähän olisi aikaa irottautua lähes koska vaan. Olen kyllä jo ajatellut henkilökohtaisen valmennuksen lisäämistä niin pienille kun hieman varttuneillekin. Pitäis vain tehdä yritys, vai?

  • Ei tarvitse Manzu välttämättä edes yritystä, vaikka se toki on yksi hyvä vaihtoehto.

   Yksi malli olisi toteuttaa urheiluseuran toimintana, jolloin ei tulisi edes alveja loppukäyttäjälle maksettavaksi. Eli vaikkapa niin, että seura saa 20% tuotosta ja valmentaja 80%.

   Yksin hommaa pyörittäessä hyvä malli voisi myös olla laskutusosuuskunnan kautta toimiminen. Suosittelen tällaisessa tilanteessa alla olevaa toimijaa.

   http://www.ukko.fi

 4. Petri Selkee says

  Loistavaa Mikko!
  Haluaisin nähdä sinun käsillä seisonnan seuraavalta kerralta -;)
  Uskon todellakin mallille olevan tilausta!

 5. Loistavaa laatikon ulkopuolelle ajattelua. Mieleeni herää kuitenkin kysymys, miten pitkälle tätä pystyisi viemään joukkuepeleissä. Perustaito harjoitteluun tämä tietysti sopii ja jalkapallon puolella samaa ideaa, tosin ilman valmentajaa löytyykin (http://fortumtutor.fi/jalkapallo/playbook/). Mutta soveltuisiko tämä itse pelaamisen opettamiseen tai osaan siitä? Miten esimerkiksi korien teko, kun pelitilanteessa merkityksellistä taidon lisäksi on lukea peliä ja valita oikea taito jo opituista ja tehdä kori tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla. Eli toisinkuin voimistelussa ja baletissa, jossa suoritukset tehdään samalla kaavalla (kuten myös musiikissa) riippumatta ympärillä olevasta.
  Kuten todettua kuitenkin sekä lajin perustaitojen, että liikunnallisten yleistaitojen opettamiseen tällainen varmasti sopii.

  • Hyviä kysymyksiä Jamppa.

   Lisä- ja tukitreenistä varmaan pitkälti olisi kysymys niillä lapsilla, joilla on 3-5 kertaa viikossa harjoiteltava päälaji.

   Jos mietin oman lajini koripallon kannalta, niin yksilövalmennuksessa / pienryhmätreenissä olisi tilausta ainakin heittovalmennukselle. Lisäksi motivoituneimmat esimerkiksi maajoukkueeseen tähtäävät urheilijat voisivat olla kiinnostuneita myös spesifistä omien fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä.

   Toteutustapa voisi olla vaikkapa 1-2 treeniä ammattivalmentajan kanssa kuussa ja muu treenaaminen omalla ajalla + yhteydenpito koutsiin puhelin / skype / sähköposti -akselilla tarvittaessa.

   Tukiharjoitteluna esimerkiksi voimistelu olisi varmaan huippuhyödyllistä kaikille palloilulajien harrastajille jo sinänsä.

 6. Mahtavaa! Meillä on pihan lapsille pidettykin leikkien ohessa mm. kärrynpyöräharjoittelua. Mutta tästäpä tulikin idea pyytää tuttu tanssinope kotikäynnille viimeistään neidin 7-vuotissynttäreille. Meidän neiti kun lopetti satutanssissa käymisen kun siellä ei riittävästi tanssittu hänen mielestään. Nyt voi sitten vaikuttaa tunnin sisältöön itsekin. Kun tuttavapiirissä on useamman lajin valmentajia, tästähän saa vaikka minkälaisen testiringin pystyyn.
  Näissä on myös se hyvä puoli, että ehkä vanhemmatkin pääsevät osallistumaan enemmän myös tekemiseen.

  • Mahtava kuulla noita ideoita Sanna 🙂

   Kerro ihmeessä kokemuksiasi, kun testaat eri lajeja. Tuo vanhempien mahdollisuus osallistua mukaan on ainakin meidän perheessä tosi iso plussa. Sen jälkeen on mahdollista tehdä omallakin ajalla entistä monipuolisemmin juttuja perheen kesken, kun on osaamista ja ideoita aikaisempaa enemmän

 7. Anne Suoranta says

  Hauska blogi. Minusta tuo ajatus leikkipuistojen hyödyntämisestä on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Pitää pohtia voisiko tuon siirtää lasten yleisurheiluharrastukseen. Kiitos!

  • Yleisurheiluun lähellä kotia tapahtuva harjoittelu esimerkiksi pienillä hiekkakentillä / leikkipuistoissa todennäköisesti toimisi erinomaisesti. Voisi olla yksi tapa tuoda lajia helpommin kokeiltavaksi ja harjoiteltavaksi isommille määrille lapsia ja myös aikuisia 🙂

 8. pentti markkanen says

  loistavaa Mikko kun pohdit näitä asioita. Harjoittelu lähellä lapsen kotia on aina paras ratkaisu. Ainakin ajoittain tapahtuvat valmentajan “kotikäynnit” omalla harjoituskentällä tuovat varmasti parhaan ratkaisun. Kuukausipalkalla olevia valmentajia on jo melkoinen määrä ja aina voi ostaa yksilö valmennuspalveluita vaikka naapuriseuralta. On oiva lisä amatöörivalmentajan opeille.

  • Hyviä ideoita Pentti 🙂

   Jalkapallon osalta mallissa olisi todella monenlaisia toteutusvaihtoehtoja ottaen huomioon, että esimerkiksi pienryhmä harjoitteluun sopivia paikkoja löytyy lähes kaikkialta läheltä kotia.

Trackbacks

 1. […] Viime kirjoitukseni Valmentajan kotikäynti – Helpoin tapa laadukkaaseen treeniin? esitteli yhden käytännön esimerkki, jossa periaatteessa ohjaajakulut ovat ainoa merkittävä […]

Speak Your Mind

*