Viimeisten kuukausien aikana olen esittänyt seuraavan kysymyksen joko henkilökohtaisesti tai Urheiluseuratyön Kyselytunti -Webinaarissa yli kolmenkymmenen eri seuran henkilölle:
Mikä urheiluseuran kehitysvaihe omassa organisaatiossasi on tällä hetkellä menossa?
Vastaukset ovat olleet hyvin mielenkiintoisia ja ei vähiten siksi, että seitsemästä mahdollisesta eri vaiheesta näyttävät suomalaiset seurat olevan jopa yli 50 prosenttisesti jumissa yhdessä tietyssä näistä.
En vielä paljasta tuota pirullisen inhottavaa kohtaa, koska haluan sinulla olevan mahdollista ennen sitä määritellä oman seurasi tilanne ilman tätä tietoa.
Kuva: Chris Potter (CC)
Miksi tämä on niin olennainen tieto, että sitä kannattaisi edes selvittää?
Tilannetta voi verrata valmennusmaailman esimerkkiin:
Kuinka moni koutsi kokisi voivansa aloittaa menestyksellisesti kehittämään uutta joukkuettaan tietämättä ensiksi sen pelaajien lähtötasoa, treenitaustaa tai tavoitteita?
Jatketaan ajatusleikkiä eteenpäin…
Valmentaja saapuu ensimmäisiin B-juniorijoukkueensa harjoituksiin elokuussa kesän omatoimisen jakson jälkeen ja huomaa pelaajien olevan aivan poikki jo ensimmäisen 20 minuutin treenaamisen jälkeen.
Mitä koutsi tekee seuraavaksi?
- A) Päättää lisätä ekstraharjoituksia tulevien viikkojen ohjelmaan, koska pelaajat ovat selvästi huonossa kunnossa.
- B) Keventää harjoitusohjelman rasitusta loppukuukauden ajalle, koska pelaajat ovat ilmeisesti vielä todella väsyneitä heinäkuun rankasta fyysiikkajaksosta.
- C) Katsoo pelaajien harjoituspäiväkirjat läpi ja käy keskustelut heidän kanssaan analysoidakseen väsymyksen syyt. Näin voidaan harjoittelua muuttaa juuri oikeanlaisella tavalla yksittäisten pelaajien osalta, jotta päästään taas kehittävään treenaamiseen hyvällä fiiliksellä
Mikäli valmentaja valitsee vaihtoehdon A tai B ilman analyysiä, niin on aivan arpapeliä vaikuttaako valittu muutos myönteisesti vai kielteisesti tilanteeseen.
Kuva: Alan Strakey (CC)
Voiko yksittäisen urheiluseuran toimintaa parantaa tietämättä lähtötilannetta?
Samasta syystä myös monet perinteiset seurojen kehittämiseen tarkoitetut keinot ja tavoitteet voivat olla joko juuri oikea lääke tai vaihtoehtoisesti pahimman luokan myrkkyä riippuen missä vaiheessa kyseisessä seurassa ollaan menossa.
Hyvää tarkoittavat tukitoimenpiteet ilman selkeää tilanteen diagnostisointia tämän vuoksi pahimmillaan ajavat organisaatiota entistä enemmän solmuun ongelmiensa kanssa.
Seuran nykyisen kehitysvaiheen selvittämistä seuraavat hyödyt
- Pystytään välttämään pahimmat karikot tekemällä oikeanlaiset valinnat organisaation rakenteen, koon ja tarvittavien ihmisten suhteen.
- On eväät päättää kumpaan kahdesta vaihtoehtoisesta optimaalisesta vaiheesta seura tähtää ja sen mukaan tekemään suunnitelma nykyhetkestä siihen pääsemiseksi.
- Jos seurasi on tällä hetkellä ongelmallisessa tilanteessa, niin tunnistamaan siihen johtaneet syyt ja sitä kautta myös muuttamaan kurssia kohtia valittua toivetilaa.
Alla palautteita aiheesta seuran kehittämispäivässä tai webinaarissa mukana olleilta:
Seuran kehitysvaiheet oli mielestäni parasta antia, koska se auttaa suhteuttamaan omaa seuraa kehityksen kartalle
Tuon seuratoiminnan kaaren esittäminen ja avaaminen oli esitelmän parasta antia.
Erittäin hyvä pohjustus nykytilan analyysiin sekä strategian rakentamiseen / kehittämiseen
Mutta missä vaiheessa sinun seurasi on tällä hetkellä?
Nyt mielellään kuulisin juuri sinun urheiluseurasi tilanteen.
Alla on viime viikon webinaarista katkelmana reilun 10 minuutin osuus, jossa aihetta käsittelen lyhyen alustuksen jälkeen. Tämän katsottuasi pystyt todennäköisesti tekemään arvion kehitysvaiheestanne.
Kyseisessä webinaarissa oli aluksi isoja ongelmia tekniikan kanssa allekirjoittaneen laiminlyötyä riittävän etukäteistestauksen. Näistä johtuen muun muassa vedin nettiseminaarin kahteen kertaan ja nauhoitetta on yli 2 tuntia.
Haaasteista huolimatta palautteet ovat kuitenkin olleet hyvin myönteisiä itse sisällön osalta ja sen vuoksi suosittelen katsomaan myös muut osat tapahtumasta niin halutessasi.
Tämä onnistuu kelaamalla yllä olevan videon aikajanaa tai suoraan YouTubesta Urheiluseuratyön Kyselytunti #1
Jos aloitat katsomaan videota alusta, niin hyppää kohtaan 18:05, josta alkusählingin jälkeen varsinainen esitys starttaa.
Asteikolla 1-5 keskiarvoina (1=erittäin heikko, 5=erittäin hyvä):
Yleisarvosana Webinaarille 4,25
Webinaarien aiheiden yleinen kiinnostavuus 4,63
Kaikki arvioinnit ja avoimet vastaukset löydät halutessasi täältä.
Yhteenveto
Mielellään kuulisin vastauksesi lopussa olevassa kommenttiosiossa. Riittää kun kerrot arviosi nykyisestä kehitysvaiheesta ja lisäksi lajin tai ainakin onko joukkue- vai yksilö.
Tarkoituksenani on tulevalla viikolla kirjoittaa analyysiä vastauksensa antaneiden seurojen tuloksista ja syistä niiden taustalta.
Jos pidit kirjoituksesta, niin jaa se helposti verkostoillesi oheisilla some-napeilla.
Ps. Haluatko tulevaisuudessa päästä osallistumaan näihin maksuttomiin webinaareihin ja saada automaattisesti linkin nauhoitteisiin? Tilaamalla maksuttoman uutiskirjeen täyttämällä sivun alalaidassa olevaan violetin väriseen lomakkeeseen nimesi ja sähköpostisi tämä onnistuu.
Lisäksi uutiskirjeessä viikoittaiset blogipäivitykset meilitse sekä erikoistarjouksia, joita vain sähköpostilistalle olevat voivat hyödyntää.
Tällä hetkellä muun muassa webinaarivideon lopussa koodi -50% alennukseen.