Onko urheiluseurasi tässä pirullisessa kehitysvaiheessa?

Viime kuukausina olen kysynyt seuraavan kysymyksen joko henkilökohtaisesti tai Urheiluseuratyn Kyselytunti -Webinaarissa yli kolmenkymmenen eri seuran henkilöltä:

Mikä urheiluseuran kehitysvaihe omassa organisaatiossasi on tällä hetkellä menossa?

Vastaukset ovat olleet hyvin mielenkiintoisia ja ei vähiten siksi, että seitsemästä eri mahdollisesta vaiheesta näyttävät suomalaiset seurat jopa yli 50 prosenttisesti olevan jumissa yhdessä tietyssä näistä.

En vielä paljasta tuota pirullisen inhottavaa kohtaa, koska haluaisin sinulla olevan mahdollista ennen sitä määritellä oman seurasi tilanne.

Palvelut urheiluseuroille

Kuva: Chris Potter (CC)

Miksi tämä on niin olennainen tieto, että sitä kannattaisi edes selvittää?

 
Asiaa voi lähestyä valmennusmaailman esimerkillä:

Kuinka moni koutsi kokisi voivansa aloittaa menestyksellisesti kehittämään uutta joukkuettaan tietämättä sen pelaajien lähtötasoa, treenitaustaa tai tavoitteita?

Jatketaan ajatusleikkiä eteenpäin…

Valmentaja saapuu ensimmäisiin harjoituksiin elokuussa kesän omatoimisen jakson jälkeen ja huomaa pelaajien olevan aivan poikki jo ensimmäisen 20 minuutin treenaamisen jälkeen.

Mitä koutsi tekee seuraavaksi?

  • A) Päättää lisätä ekstraharjoituksia tulevien viikkojen ohjelmaan, koska pelaajat ovat selvästi huonossa kunnossa.
  • B) Keventää harjoitusohjelman rasitusta loppukuukauden ajalle, koska pelaajat ovat ilmeisesti vielä todella väsyneitä heinäkuun rankasta fyysiikkajaksosta.
  • C) Katsoo pelaajien harjoituspäiväkirjat läpi ja käy keskustelut heidän kanssaan analysoidakseen väsymyksen syyt. Näin voidaan harjoittelua muuttaa juuri oikeanlaisella tavalla yksittäisten pelaajien osalta, jotta päästään taas kehittävään harjoitteluun hyvällä fiiliksellä

Mikäli valmentaja valitsee vaihtoehdon A tai B ilman analyysiä, niin on aivan arpapeliä vaikuttaako valittu muutos myönteisesti vai kielteisesti pelaajien tilanteeseen.

Koripallo

Kuva: Alan Strakey (CC)

Voiko urheiluseuraa toimintaa parantaa tietämättä lähtötilannetta?

Samasta syystä myös monet perinteiset seurojen kehittämiseen tarkoitetut keinot ja tavoitteet voivat olla joko juuri oikea lääke tai vaihtoehtoisesti pahimman luokan myrkkyä riippuen missä vaiheessa ollaan menossa.

Hyvää tarkoittavat tukitoimenpiteet ilman selkeää kyseisen seuran tilanteen diagnostisointia tämän vuoksi pahimmillaan ajavat organisaatiota entistä enemmän solmuun ongelmiensa kanssa.

Seuran nykyisen kehitysvaiheen selvittämistä seuraavat hyödyt

  • Pystytään välttämään pahimmat karikot tekemällä oikeanlaiset valinnat organisaation rakenteen, koon ja tarvittavien ihmisten suhteen.
  • On eväät päättää kumpaan kahdesta vaihtoehtoisesta optimaalisesta vaiheesta seura tähtää ja sen mukaan tekemään suunnitelma nykyhetkestä siihen pääsemiseksi.
  • Jos seurasi on tällä hetkellä ongelmallisessa tilanteessa, niin tunnistamaan siihen johtaneet syyt ja sitä kautta myös muuttamaan kurssia kohtia valittua toivetilaa.

Alla palautteita aiheesta seuran kehittämispäivässä tai webinaarissa mukana olleilta:

Seuran kehitysvaiheet oli mielestäni parasta antia, koska se auttaa suhteuttamaan omaa seuraa kehityksen kartalle

 

Tuon seuratoiminnan kaaren esittäminen ja avaaminen oli esitelmän parasta antia.

 

Erittäin hyvä pohjustus nykytilan analyysiin sekä strategian rakentamiseen / kehittämiseen

Mutta missä vaiheessa sinun seurasi on tällä hetkellä?

 
Nyt mielellään kuulisin juuri sinun seurasi tilanteen.

Alla on viime viikon webinaarista katkelmana reilun 10 minuutin osuus, jossa aihetta käsitellään lyhyen alustuksen jälkeen. Tämän katsottuasi todennäköisesti pystyt tekemään arviosi kehitysvaiheestanne. Joissain tapauksissa seura on juuri taitekohdassa eli myös sellainen vaihtoehto on mahdollinen.
 
 

 
 
Mielellään kuulisin vastauksesi lopussa olevassa kommenttiosiossa, jotta saisin lisää materiaalia aikaisempien reilun 30 vastauksen lisäksi. Riittää kun kerrot arviosi nykyisestä kehitysvaiheesta ja lisäksi lajin tai ainakin onko joukkue- vai yksilö.

Tarkoituksenani on tulevalla viikolla kirjoittaa analyysiä tuloksista ja syistä niiden taustalta ottaen huomioon myös tämän kirjoituksen kautta tulevat vastaukset.

Jos pidit kirjoituksesta, niin jaa se helposti verkostoillesi oheisilla some-napeilla.
 
Ps. Jos haluat nähdä koko nauhoituksen viime viikon webinaarista, niin liity sivun alalaidassa olevan lomakkeen kautta maksuttoman uutiskirjeen tilaajaksi. Saat vahvistusmeilissä linkin webinaarivideoon.

Kyseisessä tapahtumassa oli aluksi isoja ongelmia tekniikan kanssa allekirjoittaneen laiminlyötyä riittävän etukäteistestauksen. Tämän vuoksi muun muassa vedin nettiseminaarin kahteen kertaan ja nauhoitetta on yli 2 tuntia.

Haaasteista huolimatta palautteet ovat kuitenkin olleet hyvin myönteisiä itse sisällön osalta.

Asteikolla 1-5 keskiarvoina (1=erittäin heikko, 5=erittäin hyvä):

Yleisarvosana Webinaarille 4,25

Webinaarien aiheiden yleinen kiinnostavuus 4,63

Kaikki arvioinnit ja avoimet vastaukset löydät halutessasi täältä.

Uutiskirjeen tilaajan saat myös tulevaisuudessa mahdollisuuden osallistua näihin ilmaisiin nettiseminaareihin ja linkin niistä tehtäviin nauhoitteisiin.

Lisäksi uutiskirjeessä viikoittaiset blogipäivitykset meilitse sekä erikoistarjouksia, joita vain sähköpostilistalle olevat voivat hyödyntää. Tällä hetkellä muun muassa webinaarivideon lopussa koodi -50% alennukseen tietyistä palvelupaketista.

Kirjoita kommentti