Valmentaja, haluaisitko mieluummin laadukkaammat valmennusryhmät & olosuhteet vai kunnon palkan?

Olen toiminut koripallon juniorivalmentajana 10 vuotta. Ensimmäisen vuoden ilmaiseksi, 7 seuraavaa kulukorvauksilla ja viime kauden päätoimisena kuukausipalkalla.

Täksi kaudeksi palasin takaisin harrastelijaksi.. ei siksi, että olisin valmentamiseen menettänyt kiinnostustani, vaan pelkästään siksi, että koin sen paremmaksi vaihtoehdoksi kehittymiseni kannalta. 40 tuntia sinnepäin < 1 tunti odotuksiani vastaavalla laadulla.

Yllä oleva on ote nimimerkki Tuomaksen taannoisesta urheiluseuran myyntityötä koskevan kirjoituksen kommenttiketjussa.

Uskoisin tällaisten fiilisten olevan kohtuullisen yleisiä ammattivalmentajien piireissä lajista riippumatta. Työnkuvassa on koutsin näkökulmasta liian monta tuntia valmennusta ja muita tehtäviä haittaamassa huipputuloksiin pääsemistä itse valmennuksessa.

Lisäksi vielä valmennusryhmissä joutuu pitkälti toimimaan myös vähemmän motivoituneiden urheilijoiden kanssa, kuin coachin oma näkemys on toiminnasta ja olosuhteissakaan ei ole aina hurraamista.

Palkka koetaan myös usein liian matalaksi suhteessa työn vaativuuteen ja intohimoon, millä sitä tehdään.

Pilli - Aina Ennekin - Mikko Mäntylä - urheiluseurat - konsultointi -koulutus

Pieni ajatusleikki Tuomaksen kertomuksen pohjalta

Keksitään ensiksi hieman faktoja lisää Tuomaksen kertomaan tilanteeseen. Annetaan hänelle kuukausipalkaksi 1800 euroa. Lisäksi määritellään hänen mainitsemistaan 40 valmennustunnista menneen 20 tuntia niin sanottuihin motivoiviin ryhmiin ja 20 tuntia sellaisiin tehtäviin, joita Tuomas ei olisi harrastuspohjalta koskaan ottanut hoitaakseen.

Ja nyt Sinä asetut Tuomaksen kuvaamaan rooliin tässä ajatusleikissä…

Seuran puheenjohtaja nimittäin on kutsunut sinut tässä kuvitteellisessa tilanteessa palaveriin, kuultuaan tyytymättömyytesi nykytilaan. Puheenjohtaja on valmistellut kaksi erilaista mallia ja esittelee ne nyt sinulle.

Alla nämä seuran tarjoamat vaihtoehtoiset muutokset työnkuvaasi Sinulle valittavaksi…

A) “Maksamme valmentajan tehtävistäsi 3000 euron kuukausipalkkaa, mikä mielestämme työn vaativuuden, tärkeyden ja ammattitaitosi pohjalta Sinulle pitäisikin. Jos valitset tämän vaihtoehdon, niin vihdoin voit sanoa valmentamista myös korvaustason puolesta arvostetuksi ammatiksi.

Työsi jatkuu päätoimisena, mutta seura sijoittaa sinut aina valmentajaksi sellaisiin ryhmiin, mihin katsoo tarpeelliseksi. Pääasiassa valmennuksesi tapahtuu joukkueissa, mihin ei löydy hyvää edullisempaa OTO- tai talkoovalmentajaa. Käytännössä nämä ovat suurimmaksi osaksi erilaisia harrasteryhmiä yms. ja huipputason valmennettavia ei ole todennäköisesti ollenkaan.

Valmennustunteja on viitenä päivänä viikossa jokaisena viisi eli 25 tuntia yhteensä. 2,5  tuntia päivässä sinulla on varattu harjoitusten suunnitteluun ja yhteydenpitoon ryhmiesi kanssa yms. Sinulla on aina kaksi viikottaista vapaapäivää ja lisäksi palkallista lomaa poikkeuksellisesti kolme kuukautta vuodessa.”

 

B) “Saat valmennettavaksi juuri sellaiset motivoituneet urheilijat seurastamme kuin haluaisit ja harjoitusolosuhteet olisivat myös kaikin puolin huippuluokkaa. Jos valitse tämän vaihtoehdon, niin valmennettavillasi olisi vihdoin mahdollisuus tasapäisesti kilpailla Suomen kärkijoukkueita vastaan valmennuksen olosuhteiden puolesta.

Valmennushommasi jatkuu tässä vaihtoehdossa OTO-valmentajana ja palkkasi on 450 euroa kuussa per valmennettava joukkue. Voit valita otatko yksi vai kaksi ryhmää. Mitään muita toimistohommia ei sinun tarvitse koutsauksen lisäksi tehdä eli voit keskittyä puhtaasti valmentamiseen. Eli suunnittelet ja toteutat treenisi sekä hoidat yhteydenpitoa normaalisti toki oman joukkueesi kanssa.

Vanhaan korvaukseesi verrattuna säästyneet rahat käytämme kokonaisuudessaan valmennusolosuhteiden kehittämiseen ryhmissäsi.”

Kumman vaihtoehdon valitset? 

 

julkaisen loppuviikosta vielä jatko-osan tähän kirjoitukseen taustoittaen muun muassa myös seuran näkökulmaa asiaan.

Nyt kuitenkin haluaisin ehdottomasti kuulla Sinun ajatuksiasi aiheesta ja voit jättää niitä alla olevaan kommenttiosioon.

Jos pidit kirjoituksesta, niin jaa eteenpäin helposti verkostoillesi ohessa olevien some-nappien avulla.

Comments

 1. HIeman ehkä mustavalkoinen esimerkki. Mites kaverille käy jos hommalla pitäisi elää? Täydellisessä maailmassa kaikki valmennettavat ja ryhmät olisivat varmaan “ihanne”-porukoita, mutta jos olet täysiaikainen valmentaja jolle joku maksaa palkkaa, todellisuus lienee jotain muuta.

  Yleisellä tasolla voitaneen sanoa, että kyllä palkallakin on merkitystä. Eivät valmentajat ole sen ihmeellisempiä ihmisiä kuin muutkaan. Kuinka moni työssäkäyvä ihminen tekee hommia OTOna tai kulukorvauksilla? Miksi valmentajan tulisi olla tällainen? Suomessa valmentajan työn arvostus on monessakin lajissa aika alamaissa ja oletetaan että sitä voi tehdä kuka tahansa. Otona tai talkoilla, kunhan on joku aikuinen siellä valvomassa niitä.

  Tuossa B) vaihtoehdossa pistää myö silmään se, että kun kaverin työmäärä vähenee niin kaikki suunnittelu ja yhteydenpito ei enää kuulukaan valmentajan hommiin? Eihän se suunnittelu mihinkään katoa, sitä on samaan verran kuin aikaisemminkin.

  Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ammattivalmentajana tulee pystyä tekemään myös tehtäviä jotka eivät ole niitä kaikkein mieluisampia. Jokaisessa työssä joutuu tekemään asioita jotka eivät “motivoi”, ammattilainen hoitaa nämäkin tehtävät kunnolla. Jos ajattelemme että valmentaminen on jotenkin erilaista kuin muut työt, kertoo se siitä että emme edes itse pidä sitä oikeana työnä jossa on erilaisia tehtäviä.

  Urheilussa on isona ongelmana se, että valmentajat eivät ylipäätään saa kovasti työstään riittävästi palkkaa. Suomessa taas rahasta puhuminen on jopa kiellettyä. Isossa mitaakaavassa ammattimaista valmennusta ei voi tehdä oto-pohjalta tai talkoilla. Vai voisitteko kuvitella että jossain muussa ammatissa oletettaisiin että 3/4 jengistä tekee hommat puoli-ilmaiseksi.

  Tarkoitus ei ollut “meuhkata” aiheesta vaikka siltä hieman kuulostikin. Haluaisin vain että valmentamiseen suhtauduttaisiin kuten muihinkin töihin eli kohdeltaisiin sitä oikeana työnä, josta maksataan oikeaa palkkaa.

 2. Erinomaisia kommentteja Pete 🙂

  Suunnittelu ei vaihtoehdossa B luonnollisiesti katoa mihinkään ja perusyhteydenpito omaan ryhmään, mutta kaikki muut “toimistohommat”, mitä usein päätoimisten valmentajien työsopimuksiin seuroissa kuuluu.

  Editoin juttua kommenttisi pohjalta tarkentaen tuota B-kohtaa.

  Tarkoituksella myös otin erittäin mustavalkoiset vaihtoehdot valittavaksi ja avaan tätä lisää myöhemmin julkaistavassa jatko-osassa.

 3. Sinulla on hyvä blogipalvelun ja siellä on paljon suuria info täällä !.

Trackbacks

 1. […] on jatko-osa edelliseen kirjoitukseeni “Valmentaja, haluaisitko mieluummin laadukkaammat valmennusryhmät & olosuhteet vai kunnon…,  jonka suosittelen lukemaan ensiksi taustatiedot tähän artikkeliin […]

Speak Your Mind

*