Urheiluseurasi osaamisessa Somen mentävä aukko?

Sosiaalisen median hallitsemisessa tuntuu harva seura olevan etujoukoissa. Omien kokemusten mukaan suhtautuminen on useimmiten tähän kanavaan välinpitämätöntä tai jopa avoimen pilkallista.

Eräässäkin urheilujärjestössä kokeneemman kaartin työntekijät lähinnä vain vitsailivat “kaiken maailman viserryksistä”, joihin organisaation some-myönteisimmät tyypit kuulemma olivat hurahtaneet.

Mutta onko sosiaalinen media vain ajanhukkaa vai voisiko jopa olla se puuttuva palanen urheiluseurasi toiminnan saamisessa seuraavalle tasolle?
 

Omia kokemuksia viime ajoilta somen voimasta


 
Allekirjoittanut on nyt viime vuodet testaillut lähinnä Facebookin ja Twitterin käyttöä tämän bloggailun lisäksi. Ne ovat molemmat osoittautuneet oivallisiksi kanaviksi, vaikkakin hyvin erilaisiksi.

Facebookissa erilaisia ryhmiä vedän tällä hetkellä useita. Muun muassa valmentamieni aikuisten kuntokorisporukoiden pelaajia on yli 200 henkilöä suljetussa Facebook-ryhmässämme. Tämä on on toiminut erinomaisena yhteisöllisyyden lisääjänä porukassamme ja tiedotusknavana toimisen ohella muun muassa aktiivisten keskustelujen kautta.

Myös tämän blogin maksuttomaan Sisäpiiriin liittyneille tarjolla olevassa suljetussa Facebookryhmässämme nyt jo 364 jäsentä ja ajankohtaista ajatustenvaihtoa pinnalla olevista aiheista käydään lähes päivittäin.

Some

Kuva: Sisäpiirin Facebook-ryhmä

 

Twitteri taas on ollut huippuhyvä kanava käydä keskusteluja nopeasti ja tehokkaasti. Samalla on verkottunut erinomaisesti ja saanut kontakteja hienoihin ihmisiin laajasti erityisesti liikunta-alalta, joihin muuten ei olisi todennäköisesti koskaan törmännyt.
 

Mutta miten urheiluseurani voisi hyötyä somesta?


 
Yksi merkittävimmistä eduista aktiivisessa ja laadukkaassa some-näkyvyydessä on seuran julkisuuskuvan tai hienommin bräbdin kehittyminen.

Kyllä vuonna 2015 antaa seurasta monissa piireissä aika vanhanaikaisen kuvan, jos sosiaalinen media täysin loistaa poissaololla tai siellä todella hiljaista aktiivisen laadukkaan materiaalin tuottamisen sijaan.
 
 
Somea lukuina

Kuva: Somea lukuina antamaan kuvaa sen määrästä joka minuutti

 

Ja jos nyt jo mietit, ettei minulla henkilökohtaisesti ainakaan ole aikaa vielä sadanmiljoonan muun jutun lisäksi jotain someilua harrastamaan, niin tämän(kin) asian voi seurassa hoitaa joku muu.

Olennaista on kuitenkin, että se kuuluisa joku tai mieluummin toki jotkut löytyvät, jotta puhumisen sijaan muuttuu käytännöksi.
 

Iso ahaa-elämys Facebook-mainosten tehosta viime viikoilta


 
Ystäväni ja urheiluseuratyön ammattilaisen Petri Selkeen tulokset Lahdesta saivat itseni noin kuukausi sitten tajuamaan, että mainontakanavana kannattaisi somea myös ehdottomasti testata.

Petri kertoi nimittäin heidän seuransa saaneen käsittämättömän hyvin kokeilijoita koristoimintaansa laittamalla jonkun verran euroja Facebookin maksettuun näkyvyyyteen.

Itselläni oli juuri alkamassa uudessa seurassani Helmi Basketissa uusien lasten ja aikuisten maksuttomien koriskoulujen markkinointi ja siinä mielessä osui loistavaan saumaan.

Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja myös testata mainontaa perinteisen “laitetaanpa tämä ilmoitus tähän seuran seinälle nettisivujen lisäksi ja toivotaan parasta” -taktiikan lisäksi.

Lyhyesti tiivistettynä kampanja oli huikea menestys pienen seuramme mittakaavassa. Saimme reilun 500 euron mainosbudjetilla 71 kappaletta 2005-2010 -syntynyneitä tyttöjä maksuttomaan Pikkusudet-koripallokouluumme.

Myös aikuisten maksuttomiin Korispiste koripallokursseihin 63 osallistujaa sekä 9 pelaajaa suoraan kuntokorisryhmiimme.
 

Ekat 7 päivää

Kuva: Tässä ensimmäisen seitsemän päivän osalta mainosbudjetti ja 10 päivää loppujen lopuksi mentiin

 
Hintaa per kokeilemaan saatu uusi pelaaja tuli siis noin 4 euroa. Jokainen urheiluseuran taloudesta mitään tietävä ymmärtää saman tien, että uuden joukkueessa aloittavan jäsenen arvo on euroissa keskimäärin vähintään satoja euroja ja joissain tapauksissa jopa tuhansia.

Neljän euron hankintakulut per pelaaja siis nauretavan alhaiset ja bonuksena tässä mallissa on myös helppous. Juuri äsken aloitin toiselle seuralle Facebook-mainoskampanjan tässä sohvalla makoillen ja vähän läppäriä naputellen.

En ainakakaan itse ole yhtä tehokasta ja kevyttä tapaa jäsenhankintaan seuraihmiselle vielä löytänyt.
 

Mitä minun seurani kannattaisi nyt konkreettisesti tehdä?


 
Yhdellä sanalla sanoen:

Aloittaa

Jos ei vielä seuralla Facebooksivua ole, niin pistäkää se tänään pystyyn. Vie noin 15 minuuttia maksimissaan.

Helmi Basketillakaan ei vielä kuukausi sitten sivua ollut ja nyt yli 400 tykkäystä.

Otimme seuran toisen valmentajan kanssa ekan vuorokauden aikana kisan kumpi kerää enemmän kavereistaan tykkääjiä ja tämän ansiosta saimme yli 300 henkilöä painamaan like-nappia ensimmäisen 24 tunnin aikana 🙂

Olennaisinta siis aloittaa. Jos et tiedä mistä, niin Facebook hyvä starttipaikka. Sitten Instagrammit, Twitterit, YouTubet ja muut sen jälkeen hallintaan.

Jos ei aihe itseäsi kiinnosta, niin etsi joku jota inspiroi ja näkee mahdollisuudet. Anna hänelle valtaa ja vastuuta sekä pistäkää homma rullaamaan.
 

Oletko valmiina Periscope Perjantaihin?


 
Itse olen löytänyt viimeisen viikon aikana uuden suosikki some-kanavani Periscopen.

Jos et ole siitä kuullut, niin ei ihme. Vasta 15 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti tässä yhdessä nopeimmin kasvavassa sosiaalisen median ilmiössä.

Kyseessä on maksuton videostriimaus appi, jossa kuka vain voi lähettää ja vastaanottaa livenä lähetyksiä. Niihin voi myös osallistua chätin kautta lähetyksen ollessa livenä ja sen vuoksi erittäin henkilökohtainen kanava kohderyhmälle.
 

Periscope

Kuva: Tässä kuvakaappaus eilisestä Periscope lähetyksestä, johon osallistuin

 
Lähetykset myös automaattisesti säilyvät vuorokauden palvelussa eli voit suosikkejasi katsoa silloin kuin sinulle sopii.

Tämä palvelu muun muassa antaa mielettömiä mahdollisuuksia oman kohderyhmän tavoittamiseen ja kanssakäymiseen heidän kanssaan maksutta nopeasti ja persoonallisesti.

Itse päätin nyt testata kuukauden lähetyksiä Periscopen kautta ja aloitan huomenna 18.9. Periscope Perjantailla klo 15.

Olet tervetullut mukaan “ensi-iltaan”, jossa aiheena juuri somen mahdollisuudet urheiluseuroille.
 

Miten pääset mukaan?


 
Lataa maksuton appi, joka tarjolla sekä iPhoneen tai Androidiin nimellä Periscope appi-kaupassa ja rekisteröidy.

Etsi allekirjoittanut palvelusta nimellä @mantylamikko ja laita seurantaan.

Salli appin lähettää sinulle viestejä, niin se ilmoittaa kun lähetykseni alkaa.

Sitten vain osallistut lähetykseen helpoimmillaan vain katsomalla eli mitään pakkoa ei le kommentoid 🙂

Lähetykset todennäköisesti noin 5-30 minsan mittaisia aiheesta riippuen. Tarkoitus testata tätäkin seuraanvan 31 päivän aikana ja katsoa toimiiko vai ei omana kanavani.

Eli nyt rohkeasti appi puhelimeen ja huomenna nähdään.

Tarjoitus on maksuttoman Sisäpiirimme Facebook-ryhmässä sitten aina jatkaa keskusteluja eli kannattaa nyt samantien myös liittyä tuosta alta Sisäpiiriin, jos et vielä muuten jäsen ole.

Jos pidit kirjoituksesta, niin jaa omissa verkostoissasi helposti artikkelin lopussa olevien some-nappien kautta.

 

Liity nyt maksuttomaan Aina Ennenkin Sisäpiiriin yli 630 sisäpiiriläisen joukkoomme ja saat muun muassa seuraavat edut:

 
1) Uutiskirjeen kautta tiedon uusista blogipostauksista aina kätevästi meiliisi.

2) Osallistumisoikeuden vain Sisäpiiriläisille pidettäviin ilmaisiin nettiseminaareihin.

3) Pääsyn suljettuun Aina Ennenkin Sisäpiirin facebook-ryhmään, jossa jo yli 320 jäsentä tällä hetkellä.

4) Maksutta Sisäpiiriläisille Sporttisaitin kanssa yhteistyössä tehdyn 23 sivuisen E-kirjan “Jäsenet ja varainhankinta”.

5) Vain Sisäpiiriläisille suunnattuja tarjouksia.

–> Liity Aina Ennenkin Sisäpiiriin!

Kannattaa tarkistaa, ettei Sisäpiirin sähköposti ole mennyt roskaposti-kansioon. Mikäli näin on käynyt, siirrä se saapuneisiin ja merkkaa toivottavaksi postiksi. Näin saat viestit myös tulevaisuudessa luettavaksesi.

Comments

 1. Petri Selkee says

  Moi!
  Kuten Mikko viestissään kertoo, tulokset ovat olleet facekook-markkinoinnissa hyviä. Jo lyhyt kamppanja toi meille lähes 150 uutta pelaajaa ja jouduimme lopettamaan markkinoinnin ryhmien tultua täyteen! Nyt rakennamme lisäryhmiä, jotta voimme jatkaa markkinointia. Jos asia kiinnostaa ja haluat kuulla lisää, pistä viestiä petri@petriselkee.fi.

 2. Mielenkiintoinen tuo Periscope. Minua kiinnoistaisi kuvata junnujen futismatsi muutaman vanhemman kanssa kännyköillä ja sitten katsoa pelin jälkeen ne kaikki striimit kokonaisuutena samalla kun chattailen seuralaisten kanssa. Ilmeisesti periskooppi ei ole ihan siihen tarkoitettu.

  • Kiitos kommentista Ville 🙂

   Suosittelen lämpimästi Periscopea testaamaan.

   Jos haluat nauhoittaa ja katsoa myöhemmin, niin olisiko YouTubeen tallennettu salainen video, johon linkki vain tietyillä tyypeillä paras ratkaisu?

   Sitten laitatte samaan aikaan videon tahoillanne pyörimään ja hoidatte kommentoinnin vaikka Facebookin messengerillä tai WhatsApilla, yms.

 3. Periscope on mielenkiintoinen ilmiö, mutta olen hieman skeptinen sen tulevaisuuden suhteen. Esim. osassa Samsungin uusimmista puhelinmalleista on jo nyt esiasennettuna sovellus, jolla voi samaan tapaan striimata suoraan Youtubeen. Uskoisin että Samsungin ja Youtuben tapaiset todella isot toimijat joko ostavat Periscopen pois tai todennäköisimmin syövät sen markkinat.

  Youtube-striimauksen vahvuutena ovat monipuoliset mahdollisuudet jakaa kuvattua materiaalia jälkikäteen ylivoimaisen globaalin palvelun kautta. Ainakin itse näen Youtuben tulevana junnupelien ja -turnausten striimauspalveluna. Facebokin, Twitterin ja Instagramin jälkeen Youtube on palvelu, johon jokaisen urheiluseuran tulisi panostaa mahdollisimman pian, sillä Youtubea käyttävät nimenomaan lapset, nuoret ja nuoret aikuiset.

  Youtubeahan käytti esim. FIBA junnujen EM-kisoissa varsin onnistuneesti. Toistaiseksi Youtube-striimaus vaatii vielä jonkun verran panostusta kuvausvälineisiin eikä siksi ole kovin yleistä. Tulevaisuudessa touhu onnistunee kuitenkin kenen tahansa taskusta löytyvällä kapulalla. Tämä muuttaa mielestäni esim. junnu-urheilun toimintaympäristöä radikaalisti. Jokainen peli tai muu mielenkiintoa herättävä tapahtuma muuttuu entistä konkreettisemmin potentiaaliseksi toiminnan markkinointivälineeksi. Teknologiaan liittyy myös uusia haasteita esim. tekijänoikeuksien suhteen.

  Jos urheiluseurassasi on johdossa ihmisiä, jotka suhtautuvat tähän kaikkeen olankohautuksella, kannattaa mielestäni olla huolissaan seuran tulevaisuudesta.

 4. эвакуатор в первомайское – эвакуатор 24 часа, Вызвать эвакуатор в Ломоносовском районе Ленинградской области.

 5. Раскрутка сайтов по Нижнем Новгороде –
  Раскрутка сайта в Нижнем Новгороде


 6. венчурный фонд buran
  заработок на просмотре писем и рекламы
  фондовый рынок сша на 29 01 19
  лучшие форекс блоги
  как выгодно вложить деньги и приумножить реально
  сайт автоматического заработка в интернете без вложений
  масляные краски для волос профессиональные отзывы
  заработок за 5 минут без вложений быстро
  заработок в интернете пассивный доход без вложений
  публично правовая компания российские экологические инвестиции
  опросник с выводом денег на карту сбербанка
  работа на дому петрозаводск без вложений
  платный опрос анкетолог отзывы
  инвестиции в интернете рейтинг 2018 фото
  бездепозитный бонус казино 2019
  ооо инвест капитал отзывы клиентов о кредитах
  заработок в интернете инвестиции
  поиск инвестора для строительства
  как скинуть деньги с приложения сбербанка
  деньги в руки официальный сайт петербург
  ловим на виду деньги доведу слушать
  играть в доту на деньги сайт
  анастасия кочеткова фабрика звезд
  официальный сайт сбербанка россии вклады для пенсионеров
  инвестиционный фонд энергия
  инвестор года 2018 санкт петербург
  скачать игру для заработка денег
  увлажняющая маска для волос профессиональная отзывы
  где взять кредит миллион рублей без залога и справок
  стиральный порошок дося производитель официальный сайт
  удобные деньги официальный сайт личный кабинет
  голден чай игра с выводом денег
  сбербанк пенсионный кредит под какие проценты
  выручай деньги официальный сайт крым личный
  акции газпрома по годам таблица
  10 лучших сайтов по обзору хайп проектов vba
  осс неймеген прогноз аналитиков 25 01 2019
  взлом денег ios
  подарочные кредиты 1000 в варфейс
  купить акции hp

 7. tricher sur tous vos jeux vidéo mobile favoris grace à ibuxa !

  megabucks

 8. Доброе утро!
  Даже очень интересный сайт.

  Море приколов…План, Speed, План, Мефедрон, и т.д.
  Доброе пожаловать на сайт:

  https://frankcasinos-play.com/
  Проститутки

  казино frank

  Педофилы

 9. Круто! Некоторые пункты очень тонко подмечены!
  Я ценю, что ты сочинил эти записи ,
  а также остальные материалы они невероятно
  хороши.

 10. Tránh massage vùng mắt sau khi tiêm filler.

 11. время для составления планов на будущее, и
  пробил час быть счастливым.

  Я прочитал этот пост и, по возможности, надеюсь предложить вам несколько интересных вещей или предложений.
  Возможно, вы могли бы написать следующие статьи, ссылаясь на мои материалы?
  Я хочу прочитать еще больше об этом!

 12. Вау, эту мысль предложила поклонникам страницы моя сестра.
  Ее действительно интересует
  такая актуальная тема, думаю передать ей ваши комменты.

 13. Доброго времени суток!
  Кто-то из подписчиков моей страницы в Твиттер подписан на
  автора этого сайта и может перейти
  туда, чтобы посмотреть увлекательные материалы?
  Я сделал закладку и обязательно поделюсь с моими подписчиками!
  Идеальный блог, великолепный дизайн и стиль.

 14. Это стопроцентно профессиональные идеи на
  тему блогов. Вы затронули некоторые уникальные
  моменты здесь. Так держать, пишите еще!

 15. Привет друзья! вы пишете о той информативной статье, полезной для саморазвития?
  Я думала завести свой собственный блог
  в ближайшем будущем, но пока трудно сделать правильный выбор между BlogEngine/WordPress/b2evolution и Drupal.

  Почему я спрашиваю – потому что этот дизайн и стиль, кажется, отличается от большей части блогов,
  а я ищу нечто совершенно креативное.
  П.С. Простите за вопросы не по теме, но я должен
  был спросить!

 16. Сохраню себе в закладки, мне нравится ваш веб-сайт!

Trackbacks

 1. theme flatsome

  Urheiluseurasi osaamisessa somen mentävä aukko?

 2. lucas black says:

  lucas black

  Urheiluseurasi osaamisessa somen mentävä aukko?

Speak Your Mind

*