Kuinka juniorivalmentaja voi ansaita 1000 euron tuntipalkan?

Tässä kirjoituksessa käydään läpi keinoja, joilla juniorivalmentaja voi saada kunnon korvauksen työstään urheiluseurassa ja ”tonni tunnissa” täyttäisi varmaan vaativimmankin koutsin palkkatoivomuksen 😉

Riittävä tuntiansio mahdollistaa myös päätoimisen valmentajan työn siedettävällä ohjaustuntien määrällä. Näin ehkäistään muun muassa liian ison työkuormituksen aiheuttamia burn-outteja, jotka urheiluseurakentässä ovat liiankin tuttu ilmiö.

Työuupumuksen yleisyydestä valmennustyössä kertoo muun muassa Satu Kasken aiheesta kirjoittama väitöskirja, josta Helsingin Sanomat toissapäivänä uutisoi.

Urheiluseurojen ohjaajien palkkaamisesta vastaaville henkilöille on tarjolla ajatuksia siitä, milloin kannattaisi coachille harkita jopa huomattavasti perinteisiä palkkiotasoja korkeampia korvauksia, saaden kuitenkin samalla erinomaista vastinetta rahoille.

Tätä kautta on mahdollista saada helpotusta useimpien seurojen suurimpaan ongelmaan eli pulaan hyvistä valmentajista.

Valmentajakorvaukset olen jakanut 20, 50, 100 ja 1000 euron tuntipalkka luokkiin. Jokaisessa tasossa pyrin tarkastelemaan sille ominaisia piirteitä konkreettisten ja pääosin omakohtaisten esimerkkien perusteella.

Kyseiset tuntipalkat sisältävät aina treenien suunnittelun eli kyseessä kokonaiskorvaus valmennustunnin tuottamisesta.
 

20 euron tuntipalkka

 
OTO-valmentajilla tällaisiin ansioihin on haastavaa päästä jo monessa lajissa perinteisten palkkiotaulukoiden pohjalta. Esimerkiksi voimistelussa tuntikorvaus ohjaajille on ymmärtääkseni usein tasoilla 10-17 euroa ja vain parhaimmilla koutseilla mennään 20 euron yli.

Koripallossa yleisissä kausipalkkioissa 20 euron tuntipalkka on vaikea saavuttaa varsinkin paljon harjoittelevissa vanhempien junnujen joukkueissa. Jos esimerkiksi A-junioreilla on noin 500 tuntia vuodessa valmennusta, niin kyseisellä tuntipalkalla pitäisi OTO-koutsin saada 10 000 euroa kaudessa, milllaisia summia tietääkseni ei seuroissa makseta.

ESIMERKKI 1: Koripallon päätoimisten ammattivalmentajien kuukausipalkka junioriseuroissa on  usein noin 2000 euron luokkaa. Tämä tulee nopealla laskutoimituksella 25 viikoittaisella valmennustunnilla á 20 euron tuntipalkalla.

ESIMERKKI 2: Kerran viikossa tunnin harjoittelevan 6-vuotiaiden koripallojoukkueen valmentaja voi saada kausipalkkiona taas aika helposti 1000 euroa. Tämä tekee noin 30 euroa tunnissa laskettuna 15 harjoitustapahtumalle syksylle sekä keväälle.

 

Kuva: Images Of Money, Creative Commons

KYSYMYS SEURAJOHTAJALLE:

Tiedätkö kuinka paljon seurassanne kaikkien valmentajien korvaukset ovat vertailukelpoisiksi tuntipalkkioiksi muutettuna?

KYSYMYS VALMENTAJALLE:

Mitkä sinulla olisivat olennaisimmat jutut, jotta pääsisit tälle palkkioportaalle?

 

50 euron tuntipalkka

 
Tämä korvaustaso vaatii huomattavasti enemmän koutsilta kuin aikaisempi 20 euroa. Tavoitteeseen pääsemistä helpottavat erityisesti seuraavat asiat:

  • Sinulle itsellesi on selkeää, miksi seuran kannattaisi maksaa yleensä huomattavasti normaalia korvaustasoa korkeampaa euromäärää ja uskallat sen myös tuoda selkeästi esille.
  • Olet poikkeuksellisen menestynyt. Kylmä tosiasia on, että monessa seurassa varsinkin kilparyhmissä eniten arvostetaan mestaruuksia ja maajoukkuepelaajien tuottamista. Tällaisilla meriiteillä sinulla on mahdollista nostaa markkina-arvoasi neuvotteluissa merkittävästi.
  • Jos tarjoat sellaista valmennusta seuralle, mitä sen on vaikeaa tai jopa mahdotonta saada muualta. Tyypillisiä esimerkkejä ovat esimerkiksi koripallossa pienten lasten toiminta, kakkosjoukkueiden laadukas valmennus ja harrasteryhmien ohjaus.

ESIMERKKI 1: Myyn itse nykyään koripallovalmennustani seuroille lähtökohtaisesti aina kokonaisina iltoina hintaan á 250 euroa. Eli seura saa käyttöönsä noin 4 tuntia ohjaustoimintaani yhden illan aikana ja voi vapaasti määritellä mitä ryhmiä silloin vedän.

Eli tarjoan ikään kuin ”vuokrafirman” tyyliin valmennustuntejani, joita seura voi ostaa juuri niille ryhmille kuin haluaa ja niin monta päivää kuin tarvitsee.

Normaalisti ammattivalmennusta tarjoavat koutsit ovat hyvin tarkkoja lajissamme ketä suostuvat ohjaamaan, toivovat saavansa 12 kuukautta vuodessa palkkaa, vaikka valmennusta olisi vain 8 kuukautta ja mielellään vielä kokopäiväisen sopimuksen.

”Yhden illan” – valmennuspaketilla seuralla on siis poikkeuksellisesti käytössä ohjaajaresurssia juuri niihin ryhmiin kohdistettuna, joihin katsoo olennaisimmaksi.

Tämä on monesti sellainen puuttuva palanen, jolla koko seuran valmennuspaletti eri ryhmien osalta saadaan loppuvaiheessa valmiiksi ja sen ansiosta arvokkaampi kuin pelkät valmennustunnit ilman tätä merkittävää lisähyötyä.

Kuva: Remo, Creative Commons

KYSYMYS SEURAJOHTAJALLE:

Olisiko seurasi järkevää käyttää ”vuokrafirma” – tyyppisiä valmennusratkaisuja osana ohjaajapalettianne, jolloin saisitte käyttöönne lisää joustavaa valmentajaresurssia?

KYSYMYS VALMENTAJALLE:

Miten sinä voisit ratkaista seuran ongelmia ohjauksellasi vähintään 50 euron  arvoisesti per tunti?

 

100 euron tuntipalkka

 
Nyt ollaan jo sellaisissa korvaustasoissa, että pitää olla jotain poikkeuksellista hyötyä tarjolla seuralle tällaista korvausta oikeuttamaan. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta, mutta perinteisistä malleista poikkeavia toimintatapoja se kuitenkin käytännössä aina vaatii.

ESIMERKKI 1: Tuntemani ryhmäliikunnan vetäjä kertoi muun muassa isoissa voimisteluseuroissa olevan yksi toimistohenkilöitä suuresti rasittava homma sijaisten soittelu pahimmillaan samalle päivälle ohjaajien sairastapauksissa. Ja jos ei yrityksestä huolimatta ketään saa hankittua, niin soittajan tehtäväksi jää itse mennä valmentamaan näihin ryhmiin.

Ehdotin hänelle ”sijaispalvelun” perustamista, joka tarjoaisi ohjaajia lyhyellä varoitusajalla kunnon korvausta vastaan. Tällaisiin valmennushommiin voisivat lähteä tekijöiksi mukaan muun muassa sellaiset henkilöt, jotka eivät työ- ja perhetilanteen vuoksi voi ottaa omia ryhmiä vakituisesti, mutta haluaisivat kuitenkin olla ammattilaisina jollain lailla toiminnassa mukana.

Pohdimme myös palvelulle sopivaa korvaustasoa ja seuran näkökulmasta tuollainen 75-100 euron palkkio varsinkin saman päivän sijaistuksiin tuntui vielä järkevältä investoinnilta, jos sillä saisi ohjaajan saman tien yhdellä puhelinsoitolla.

ESIMERKKI 2: Olen viime syksyn alusta testannut uudenlaista Vanhempi-Lapsi koripallon konseptia kohderyhmänä 3-6-vuotiaat tytöt sekä pojat vanhempineen. Tässä mallissa valmentajan on seuran tarpeista riippuen mahdollisuus hoitaa ohjauksen lisäksi myös kaikki yhteydenpito vanhempien kanssa ilmoittautumisista laskutukseen.

Tällaisessa ”kokonaisratkaisussa”, joka uusien jäsenten ja laadukkaan toiminnan lisäksi antaa seuralle merkittävää lisätuloa ja vielä vähäisellä vaivalla, on valmentajan mahdollista myös saada korvauksena hyvä kolminumeroinen tuntikorvaus.

seteleitä

Kuva: Remo, Creative Commons

KYSYMYS SEURAJOHTAJALLE:

Aiheuttaako jokin valmennustoimintanne osa-alue tällä hetkellä niin paljon vaivaa ja kuluja byrokratian muodossa, että teidän kannattaisi vakavasti harkita kyseisen kokonaisuuden ulkoistamista?

KYSYMYS VALMENTAJALLE:

Voisitko tarjota jonkinlaisen ”kokonaisratkaisun” seuralle, josta palkkiosi olisi moninkertainen nykytasoon verrattuna?

 

1000 euron tuntipalkka

 
”Tonnin tunti” on itselläni parhaimmillaan testauksen alla oleva konsepti, joka perustuu seuraavaan ajatukseen:

Kaikki pelaajat eivät TODELLAKAAN ole samanarvoisia seuralle, nimittäin euroissa…

Olen selvitellyt koripalloseurojen toimihenkilöiltä löytyykö tilannetta, jossa yksittäiset uudet jäsenet tiettyyn ryhmään olisivat seuroille niin arvokkaita, että niistä oltaisiin valmiita maksamaan ”melkein mitä vain”.

Yleensä aina lyhyen keskustelun jälkeen yhdessä on voitu todeta, että jos jonkun ikäluokkajoukkueen koko on kriittisen pieni ja lähellä koko ryhmän hajoamista, niin tuolloin uudet pelaajat olisivat ”kullanarvoisia”.

Ikäluokkajoukkueen toiminnan loppuessa:

  • Menetetään vielä mukana olevat lapset helposti kokonaan näiden siirtyessä naapuriseuroihin oman ikäisiin ryhmiin tai lopettaessa koko harrastuksen. Tällöin jo saman kauden ja ennen kaikkea tulevien kausien kumulatiivinen pelaajamaksujen menetys on helposti kymmenissä tuhansissa euroissa laskettava summa.
  • Toiminnallisesti joukkueen hajoaminen on usein lyhyellä aikavälillä hyvin tuskallinen prosessi täynnä vain ikäviä vaiheita.
  • Lisäksi pidemmällä aikavälillä välistä puuttuva ikäluokka alkaa vaikuttamaan myös viereisiin joukkueisiin, kun ei vanhemmissa junioreissa voidakaan yhdistää ryhmiä normaaliin tapaan. Tämä aiheuttaa ongelmia siinä vaiheessa, kun pitäisi pystyä luomaan esimerkiksi kilpa- ja harrasteryhmiä lasten eriytyneiden tavoitteiden vuoksi.
  • Summa summarum… sekä toiminnallisesti että euroissa joukkueen hajoaminen on seuralle aina kova isku.

Olen testannut seurajohtajilta tämän keskustelun jälkeen seuraavaa:

Paljonko olisitte sitten valmis maksamaan, jos hankkisin esimerkiksi tällaiseen 11-vuotiaiden hajoamisuhan alla olevaan ryhmäänne uusia pelaajia?

Vastaukset ovat parhaimmillaan olleet tyyliin:

Kyllä tuollaisessa tilanteessa varmaan voisi noiden uusien pelaajien ensimmäisen vuoden kausimaksun kokonaisuudessaan palkkiona maksaa.

ESIMERKKI 1: Olettaen tällaisen 11-vuotiaiden kausimaksun olevan esimerkiksi 650 euroa, niin ”Tonnin tuntiliksaan” pääsisi sivukulut huomioiden hankkimalla tavalla tai toisella kaksi uutta peluria 60 minuutissa.

Miten tällaiseen tulokseen voisi sitten realistisesti päästä? En ole vielä toteuttanut testiäni, mutta todennäköisesti tekisin sen seuraavasti:

  • Menisin vetämään lähikoululle  5A, 5B ja 5C -luokille kullekin 20 minuutin peräkkäiset lajiesittelyn seuran puolesta.
  • Jos kaksi lasta vähintään innostuisi lähtemään joukkueen toimintaan, niin kuittaisin tuon ”kohtuullisen tuntikorvauksen” vaivoistani.
  • Vaikka ei yhdellä tunnilla onnistuisi, niin samaa sapluunaa monistamalla muilla kouluilla olisi tuntipalkka edelleen aivan riittävä, vaikka joutuisi esimerkiksi neljässä paikassa käymään ennen tavoitteen täyttymistä…

Kuva: Poolie, Creative Commons

KYSYMYS SEURAJOHTAJALLE:

Oletteko laskeneet seurassanne millaisia euromääräisiä ja toiminnallisia vaikutuksia esimerkiksi yhden nykyisen ikäluokan hajoaminen aiheuttaisi ja millaisia toimenpiteitä olette tehneet näitä välttääksenne?

KYSYMYS VALMENTAJALLE:

Miten oma elämäsi muuttuisi tulojesi kasvun myötä, jos sinulla olisi arsenaalissasi mahdollisen nelinumeroisen tuntipalkan tuottava ohjaustunti tai vaikka ”vain” kolminumeroisen?

Miltä nämä ajatukset kuulostavat oman lajisi näkökulmasta? Kerro alla olevassa kommenttiosiossa.

Jos pidit kirjoituksesta, niin jaa eteenpäin helposti verkostoillesi ohessa olevien some-nappien avulla.

Kirjoita kommentti